15/7/2011 - 11:48h - laMalla.cat

Quan la protesta s'exerceix amb violència

Bo__ruiz_amb_puigdemont


 

Espectacle lamentable i intolerable. Ahir L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va ser agredit quan entrava a l'edifici ‘Caixa Fòrum' per assistir a una conferència del conseller de Salut, Boi Ruiz. La manifestació va ser convocada per CCOO, UGT, el CATAC, els indignats, i representants del sector de metges, infermers i dels treballadors de les ambulàncies per protestar contra les retallades. Quan Puigdemont s'acostava a l'entrada principal, una vintena dels revoltats es van situar davant la porta per impedir-li l'entrada, i amb crits de ‘amb la salut no s'hi juga' o ‘lladres' el varen insultar, colpejar i tirar objectes, un dels quals, una llauna, li va impactar al cap.

La reacció de l'alcalde. ‘Tenen tot el dret a queixar-se, però aquesta agressió desmereix absolutament les seves reivindicacions perquè ha estat un espectacle lamentable', va dir l'alcalde en declaracions a la premsa present a la sala. Puigdemont ha assegurat que no presentarà cap denúncia perquè ‘no és un tema judicial ni policial, sinó de civisme'. En això l'alcalde té tota la raó: l'agressió d'ahir demostra una falta greu de civisme per part dels manifestants, tot i que la policia i els propis sindicats convocants (especialment CCOO, perquè els agressors portaven pegatines seves) haurien de fer una recerca i captura d'aquests impresentables, perquè tot i que parlem d'incivisme, també parlem d'una gressió a una autoritat, i si ho fan un cop i surten impunament dels seus actes, es veuran legitimats a fer-ho cada cop que els hi vingui amb gana.

I la dels partits. A hores d'ara, diria que tots els partis municipals, amb o sense representació, han condemnat els fets d'ahir per una via o altre. El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer una reflexió obvia però necessària: ‘els representants elegits pel poble no són només ells mateixos sinó que tenen al darrere tota la gent que els ha escollit i que ha acceptat el resultat democràtic'. Ras i curt, però ben cert. Últimament sembla que uns pocs poden condicionar el que majoritàrimanet a escollit el poble català, i que la única manera per fer-se escoltar és intentant agredir parlamentaris o alcaldes.

Un paper perillós. El més sorpenent sobre les diferents reaccions a sigut la dels propis sindicats: UGT, silenci absolut. Lamentable. I CCOO, ha penjat un comunicat on es treu de sobre les culpes: ‘El sindicat no es fa responsable de les actituds individuals. Ens sembla totalment tendenciós buscar en l'anècdota la vinculció de CCOO'. Així què? Campi qui pugui? És a dir, puc organitzar una manifestació o protesta però em rento les mans si passa alguna cosa? No, si al final resultarà que hi ha més responsabilitats per aquells que fan una barbacoa que per aquells que inciten a caldejar els ànims.

Els ‘Indignats'. Un dels col·lectius que donava suport a la manifestació era el dels autoanomenats ‘indignats'. Tant sols una petita reflexió: es pot saber qui carai són? Indignats? Pero que s'han cregut? Aqui tothom pateix la crisi i no per això ens dediquem a insultar, menystenir i agredir ningú, i menys un càrrec institucional com és un alcalde, sigui quin sigui el seu color polític.

Aquests que ara són tant a la moda, aquests que s'autoanomenen ‘indignats', solen demanar respecte, llibertat per manifestar-se i desenes de drets quan algú els hi diu quelcom; però quan són ells qui es passen de la ratlla el més sorprenen és que et solen vomitar un ‘i no és violència el que fan els polítics i banquers?' ‘hi ha més agressió que deixar la gent sense feina?. Sí senyor, tant protestar per reclamar més democràcia i són els més totalitaris. A Girona, per exemple, de què va servir l'acampada a plaça catalunya? Per deixar una factura de 17.000€ que haurem de pagar entre tots? Com es sol dir al Twitter, #Usfelicitofills. A més a més, resulta sorpenent la falta d'informació de molts manifestants sobre el paper de la gran majoria de polítics, o el que fan o el que cobren; en una era de d'àmplia informació, sorpen la gran quantitat d'ignorància.

El motiu. En principi, la manifestació va ser convocada per la visita del Conseller de Salut, Boí Ruiz, a Tribuna de Girona. A ell no el van agredir perquè va entrar per la porta del darrere, al contrari de l'alcalde, que ho va fer per la principal; i crec que és una decisió encertada: faltaria més que el nostra alcalde hagués d'entrar als llocs per la porta del darrere com si fos un delinquent; no s'ha d'amagar de res. La protesta era, obviament en contra de les retallades en general i en sanitat en particular..

Personalment, penso que les protestes són raonables, tot i que incoherents, és a dir, hom té la llibertat i el dret a manifestar-se i queixar-se, però reclamar que ‘s'aturin les retallades de CiU' com tant els agrada promoure des de sindicats i partits d'esquerra no és res més que una patética estratègia política. Si algú creu que això no és així, poden agafar i mirar la premsa internacional i observar i analitzar com està el panorama: si fins i tot el totpoderós imperi Yanki està al límit de la suspensió de pagaments, què farem nosaltres? Ser més llestos que ells? Perquè obviament som inmunes a la crisi i, per tant, no fan falta ni les retallades ni els ajustaments,no? Això només ha de ser cosa de la resta de països, aquí és un deliri personal de CiU. Clar.

La relliscada d'un regidor. Alguns dels nous regidors de Girona encara no saben ben bé quin és el seu nou rol. En l'anterior article feia referència a les relliscades del portaveu de la CUP, en Jordi Navarro. Vaig parlar-ne de tres; doncs ahir varem tenir la quarta: ell era present en aquella manifestació i, tot i que estic convençut que no va participar en les agressions (faltaria més) queda bastant en entredit el seu paper allà mig doncs, com tants d'altres dirigents de l'esquerra, volen mirar de conduir per on més els hi convingui aquestes manifestacions (ja sigui per les retallades o el moviment dels indignats) que, al final, són de tot menys imparcials i justes.

LA PIULADA:  ‘@KRLS: M'acaben d'insultar i llençar objectes, convocats pels sindicats. He rebut una coça a la cama. Duien adhesius de CCOO.' Carles Puigdemont (Alcalde de Girona)

Comentaris