" />

4/11/2008 - 08:35h - laMalla.cat

Hauríem de poder votar avui

Ja sé que no hi ha cap base jurídica per a proposar una cosa així. Però raons, el que es diu raons polítiques -fins i tot diria que ètiques- n'hi ha de sobres com perquè els ciutadans d'arreu del món, i particularment els europeus, ens sentim concernits pel que es juga en les pròximes hores en la partida electoral dels Estats Units.

Em limitaré a esmentar les raons força que em vénen al cap:

  • Està en joc -ni més ni menys- que el model de l'economia mundial després d'una crisi que ha esclatat precisament als Estats Units i que no es podrà resoldre sense ells.

  • Ens hi va el model de relacions i equilibris entre els països del món. Saber si la consigna es resoldre les coses a bufetades i matant mosques a canonades (model Bush) o fer alguna cosa un xic més civilitzada per afrontar les tensions i odis que hi ha al món.

  • Importa i molt, saber, si el nou ocupant de l'ala oest de la Casa Blanca, té com a mínim la consciència o no de la gravetat del canvi climàtic i dels problemes ambientals que estem provocant al planeta. Ho dic des del convenciment que només el dia que qui segui al despatx oval ho tingui clar, les multinacionals i la resta de governs del món decidiran posar-hi seriosament.

No veig que hi hagi tres raons més poderoses que aquestes per tenir el desig de poder votar avui: economia, guerra o pau i planeta.

Sóc realista i sé que l'home que surti de les eleccions presidencials nord-americanes no resoldrà ni la meitat de tots problemes. Però, tant clar com això, tinc per segura una cosa que està demostrada en els darrers vuit anys: que depèn de qui sigui el president dels Estats Units pot contribuir decisivament a empitjorar-los.

Comentaris
  1. Avatar
    Anna diu:

    Totalment d'acord, Dídac. Hauríem de poder votar en aquestes eleccions. Recomano fer-ho, ni que sigui simbòlicament a IWantToVoteToo.com

    04/11/2008 - 19:30h