" />

15/4/2009 - 07:40h - laMalla.cat

Oblidem el 'talante' i donem pas al 'ritme'

Ritme. És la paraula més pronunciada per Zapatero i els vicepresidents i ministres (especialment pels nous). És la nova marca que promociona Moncloa i que ha desplaçat el ja desgastat 'talante'.

Enfoquem la nostra lupa per mirar d'analitzar les primeres mostres del 'nou ritme' governamental.

Ritme legislatiu mirant a l'esquerra
Zapatero trepitja l'accelerador en la iniciativa legislativa del govern i del grup socialista amb iniciatives que miren cap a l'esquerra de la cambra ara que necessita urgentment buscar suports parlamentaris. Anuncia que "en poques setmanes" arribaran al Congrés projectes de llei com la Llei d'Igualtat de Tracte i no Discriminació, la nova llei de l'Avortament, la llei de Llibertat Religiosa, la Llei Audiovisual o una reforma de la llei de la Ciència. El PSOE posarà la mirada legislativa en la part esquerra de la cambra (ERC, ICV-IU, BNG). El nou secretari del grup parlamentari socialista al Congrés, el jove diputat basc Eduardo Madina, sembla una bona aposta per buscar complicitats amb altres forces progressistes.

Ritme en el finançament autonòmic?
Ritme també és el que Zapatero i el seu nou equip voldrien imprimir a la negociació del finançament autonòmic encallada amb Catalunya i pendent amb el conjunt de comunitats autònomes. El Govern central té ganes i pressa per tancar el tema, a jutjar per totes les declaracions (el president, la vicepresidenta econòmica i el vicepresident territorial). Però atenció, perquè aquesta pressa pot comportar la intenció de fer rebaixar els plantejaments del Govern català, que està obligat -per cert- a defensar les previsions financeres de l'Estatut.

Això és el que José Montilla està repetint en els seus contactes d'aquests dies amb els nous ministres i això és el que el president de la Generalitat va venir a advertir ahir públicament en la roda de premsa posterior a la reunió del seu govern. Ritme sí, pressa per signar un mal acord, no!

Cal que Zapatero compassi els dos ritmes. La mirada ideològica cap a l'esquerra a l'hora d'aprovar lleis i la mirada territorial a Catalunya, d'on van sortir un bon grapat dels vots d'esquerres que li van donar la victòria.

Comentaris
  1. Avatar
    CATALONIA IS NOT SPAIN diu:

    els catalans hem de deeidir ja si volem un estatut com el de suissa o com el de portugal, o com el de murcia al resta no pot ser i a mes es imposible

    15/04/2009 - 17:10h