" />

1/6/2010 - 08:46h - laMalla.cat

Temps durs, respostes difícils

Són temps durs. Època que posa a prova moltes lleialtats, conviccions i solidaritats. Tot i tots s'agiten en crisis com aquesta. En les pròximes setmanes i mesos veurem com resisteixen o sucumbeixen determinades posicions; com evoluciona la relació entre col·lectius socials diferents segons li vagi a cadascú 'la festa'. Una de les pitjors conseqüències de les crisis és la separació radical entre uns (aquells que la pateixen més durament) i els altres (aquells que poden resistir).

Vindrà una reforma laboral necessària però que no agradarà a ningú; segurament ni al Govern que ara l'estudia i després l'aprovarà. Vindran assemblees i protestes. Després vindrà l'aplicació del que s'aprovi. Novament assemblees, negociacions.

Immersos tots en el laberint, qui més qui menys es trobarà en una cruïlla mental i haurà de decidir: “Estic disposat a reduir jornada perquè un company conservi la feina?” “Puc entendre que em retallin el sou per poder mantenir les pensions o els subsidis d'atur o perquè la meva empresa sobrevisqui?” “Sóc capaç de revisar el meu estil de vida i ajustar-me a la nova situació?”

Són temps de moltes preguntes però de poques respostes fàcils. En pròximes setmanes uns i altres ens plantejaran debats simplificats i ens reclamaran que responguem ràpidament i simple (reforma sí, reforma no; vaga sí, vaga no). No és tan senzill. Aquesta vegada, no.


Comentaris