12/11/2008 - 11:49h - laMalla.cat

Còmics de sexe, per Sandra Uve

A la secció de sexe, parlem de còmics que tenen a veure amb el sexe. No en el sentit de ser funcionalment eròtics, com puguin ser els còmics de revistes com Kiss Comix o com els de les revistes velles del Mercat de Sant Antoni.

Són novel·les gràfiques que d' alguna manera han evolucionat pel que fa al discurs del sexe, adequant-lo a la narració i fent d'aquest tema quelcom costumista i quotidià.

CÒMICS ERÒTICS

Per començar el de Còmic o novel·la gràfica:

Una novel·la gràfica és un tipus de comic-book amb una sèrie de característiques:

Format i impressió de luxe, habitualment amb tapa dura.

* Un únic autor o grup d'ells, generalment de prestigi.

* Pretensions literàries i de gran qualitat.

* Una única història, llarga i complexa.

* Destinada a adults.

La meva opinió personal és que el terme es va encunyar per a establir d'una vegada per sempre una diferència entre els còmics per a tots els públics (com puguin ser els superherois entre altres) i els còmics per a adults, sense que hagin de tenir gens que veure amb el sexe, més aviat que s'entengui que són novel·les, com puguin ser llibres però il·lustrats amb un discurs gràfic específic com és el del còmic. D'aquesta forma, en els punts de venda s'han de tractar de forma diferent perquè puguin ser exposats i que el públic normal tingui accés a ells.

Abans un còmic com FRESA Y CHOCOLATE del que parlarem més tard, hagués estat impossible posar-lo a la venda, ja que no només als profans del còmics els hi pot semblar q estar dibuixat per un nen sinó que conté escenes eròtiques i el llibreter ho hagués rebutjat per no saber on col·locar-lo exactament.

Amb el nou distintiu, les novel·les gràfiques tenen un espai propi. la gent que va a aquest espai sap que trobarà des d'històries autobiogràfiques, costumistes, històriques i eròtiques. Resumint: el terme Novel·la Gràfica és pur màrqueting per a poder dir-li a tot el món i de forma ROTUNDA que els còmics mai han estat una cosa exclusivament de nens.

ESCOLTEM UNA CANÇÓ

Comencem el nostre viatge per la secció novel·la gràfica i una mica eròtica…

LA SONRISA DEL VAMPIRO de Suehiro Maruo

Maruo declara:

“Les meves obres no tenen cap missatge complicat. No s'ha de treure cap conclusió filosòficament profunda ni gens d'això. El que sí m'agradaria és que els lectors veiessin en les meves obres el que realment són: la visió artística d'un mal somni”.

Jo compararia la lectura de La SONRISA DEL VAMPIRO a la reacció que tenim en general quan no entenem o ho rebutgem o intentem buscar una explicació que de vegades no existeix de quelcom que ens hagi impactat. Com les pelis de Lynch. No em diguis que Inland Empire, igual que Lost Highway son pel·lícules comprensibles…no tenen cap tipus d'explicació però segueixen sent fascinants.

La SONRISA DEL VAMPIRO és un manga purament visual, amb diàlegs esporàdics i les imatges són les duen tot el pes de la trama. El treball d'en Maruo és un dels més arriscats i avantguardistes del panorama nipó.

En quant al punt que li diferencia dels altres autors de manga, es refereix a les perversions que Maruo retrata a través dels seus personatges. Les seves parafílies són com poc molt però que molt malaltes: mutacions, sexe amb morts, i sobretot una de les perversions que més li agraden a la gent de Maruo és que el personatge principal, es delecta xuclant les retines del ulls.

I Maruo gaudeix en això amb primeríssims primers plans de la llengua xuclant la retina.

Per als voyeurs i lectors de les perversions més fosques, aquest còmics és altament recomanable

ESCOLTEM CANÇÓ

Ara parlarem d'un parell de Nouvelle Manga

NM seria una novel·la gràfica amb elements mangacas. QUÈ SÓN? van néixer amb la missió d'acostar certs productes japonesos al mercat francès.

Sabem que els manga amb èxit en terres internacionals solen ser molt "comercials", deixant en l'oblit tots aquells productes nipones d'alta qualitat, però poca estirada comercial es a dir els independents. L'autor francès mig establert entre Japó i Franca, Frederic Boilet i autors japonesos estil Naito Yamada o Kiriko Nananan aposten en les seves històries per coses que podrien ocórrer-nos a qualsevol de nosaltres.

El moviment "Nouvelle Manga" va començar a França i Japó amb la publicació de "L'espinaca de Yukiko"

LA ESPINACA DE YUYIKO

L' argument de "L'espinaca de Yukiko" ens narra una breu història d'amor que va viure el propi autor Boilet durant la seva estada a Japó. Gràcies a una narració excel·lent, i a la utilització d'un petit diari, anirem descobrint els esdeveniments que va viure Boilet durant uns mesos. El pes de la història recau en la seva relació amb Yukiko Hashimoto, una jove de la qual s'enamora i manté un romanç molt apassionat.

Partint de la base dels "Nouvelle Manga" (vida quotidiana, situacions senzilles), "L'espinaca de Yukiko", que es refereix al melic d'aquesta noia japonesa, l'autor aconsegueix de manera magistral situar al lector en la seva pròpia pell, sentint, a mesura que avancen les pàgines, l'emoció, tristesa o passió que ell mateix hagué de sentir en el moment original de la història. Es un còmic que parla de la independència, de l'amor i del sexe.

 

FRESA Y CHOCOLATE 1 Y 2

Aurélia Aurita arriba a Japó en el 2004, per a reunir-se amb Frederic Boilet, el seu estimat a qui tot just quatre mesos enrere havia conegut a París, amb motiu de formar part com dibuixant de l'àlbum Japó. Durant 4 mesos s'envien cartes molt calentes que donen fruit a una relació sexual molt intensa i una relació emocional preciosa.

Aquest llibre es extremadament íntim i molt femení. Descriu moltíssimes situacions sexuals d'una manera explícita i com que està dibuixat amb un estil frecs, gens realista i molt casual, mai et sents avergonyit d'estar llegint una cosa massa pudorosa. El sexe sense embuts contat per una jove que ho descobreix juntament amb l'amor, al costat de la seva parella, no es tracta d'iniciacions al sexe per part d'una jove virginal, sinó al descobriment del que el sexe significa quan va unit a l'amor.

Un àlbum del que coincideixo amb la recomanació del dibuixant Joann Sfar, que diu “hauria d'haver una còpia en pack amb qualsevol caixa de preservatius”.

Recomanada per a tots aquells que saben gaudir de la vida, riure d'un/a mateix/a i descobrir-se dia a dia un món sencer de sensacions i sentiments. recomanada a aquells que no tenen por a estimar i ser estimats i sobretot aquells que no tenen por de parlar obertament de sexe.


               
               
               
               
               
               
               
               
               
               

Descarrega-t'ho aquí (amb el botó dret)

Comentaris