8/3/2010 - 06:00h - laMalla.cat

augmentdel'IVA.Sí / augmentdel'IVA.No

L'1 de juliol s'incrementa l'IVA. L'Impost sobre el Valor Afegit passarà del 16 al 18 per cent per al  tipus general i del 7 al 8 per cent per al tipus reduït, la major part de productes d'alimentació i sanitat.

El Govern defensa l'increment del tribut per reduir el dèficit públic que arrossega l'Administració. Els Plans E, les ajudes a bancs i caixes, les injeccions a sector productius com el de l'automòbil o la devolució dels 400 euros han deixat el compte corrent de l'Executiu en números vermells. La vicepresidenta Salgado argumenta que la mesura no afectarà l'activitat econòmica i que l'IVA espanyol és dels més baixos d'Europa.

Els partits polítics fa dos mesos i mig que discuteixen sobre l'increment de la taxa sense posar-se d'acord. Sessions maratonianes al Congrés i reunions personalitzades han servit per evidenciar la incapacitat dels dirigents per consensuar alguna mesura que ajudi el país a sortir de la crisi. Només s'ha previst desgravar l'impost en la rehabilitació d'habitatge.

Davant la impossibilitat política perquè la ciutadania es pugui fer una idea de si convé o no la mesura, el sector privat -que tampoc pot ser objectiu- també fa les seves previsions. Dijous passat la Funcas (Fundació de Caixes d'Estalvis) exposava que l'increment de l'IVA l'1 de juliol farà contraure l'economia en l'últim trimestre d'aquest 2010. L'entitat preveu un creixement negatiu del -0,7 per cent del PIB. La Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional vaticinen un retrocés del -0,6 per cent. El Ministeri d'Economia el situa en el -0,3 per cent.

És clar que l'augment de l'IVA no serà l'únic responsable del fre del consum públic i privat. Si l'Administració arrossega un deute històric, bona part de les famílies prou feina té per arribar a final de mes com per haver d'escoltar a sobre els dirigents que diuen que s'ha de consumir més.

El director d'estudis de la Funcas preveu que a Espanya li queden dos o tres anys de “travessada pel desert” i calcula que l'índex de desocupació arribarà al 19,5 per cent: quatre milions i mig d'aturats.

 

 'Construcció tova amb mongetes buides'

 

Un parell de blocs:

Nada es gratis. Reducir el enorme déficit de las Administraciones Públicas mediante una subida del IVA es caro. No estaría mal que nos planteáramos su reducción también mediante una reducción del gasto. (fedeablogs).

Increment de l'IVA i modificacions en l'IRPF als Pressupostos Generals de l'Estat per al 2010. (elblogsalmon).

Comentaris