25/5/2011 - 06:01h - laMalla.cat

D'immigrants que s'aprofiten de l'Estat

L'estudi Immigració i Estat del Benestar a Espanya, presentat a principis de maig i elaborat per La Caixa -que no és precisament una ONG-, subratlla que els immigrants representen el 12% de la població i que són responsables de l'ús del 5,6% dels serveis, especialment en sanitat i educació. El treball destaca el “factor dinamitzador” que suposen els nouvinguts per a l'economia i revela que el 30% del PIB dels darrers 20 anys ha estat “conseqüència directa” de la seva arribada al país.

Són joves i generen activitat. Pal·lien l'augment de despesa derivada de l'envelliment progressiu de la mitjana d'edat de la població i garanteixen que el sistema de pensions -encara- sigui sostenible. L'arribada de nouvinguts “ha estat determinant” per elevar la proporció de cotitzants per sobre de pensionistes prop de 2,5 punts, fet que retardarà gairebé cinc anys la previsió d'entrada en dèficit del sistema de pensions espanyol. Avui dia, menys de l'1% dels perceptors de pensions són estrangers malgrat que representen més del 10% de les afiliacions a la Seguretat Social.

S'aprofiten -fan ús dels seus drets- menys que els autòctons de l'Estat del Benestar:
Salut: consulten un 7% menys el metge de capçalera i un 16,5% menys l'especialista.
Serveis Socials: gairebé un 30% dels immigrants són pobres però només un 6,8% de les intervencions dels serveis socials es dirigeixen a ells, i en la majoria de casos són actuacions informatives.

La realitat que projecta l'estudi “xoca davant la percepció que existeix a la societat i és precís canviar-la amb informació i pedagogia”, manifestava el director general de la Fundació La Caixa durant la presentació de l'informe.

S'aprofiten -progressen a causa de la seva aplicació- de l'estigmatització d'un col·lectiu.
Més de la meitat dels espanyols enquestats el 2008 pel CIS contradiu les xifres de l'informe, ja que consideraven que els immigrants reben “més” o “molt més” del que aporten a l'Estat. La crisi ha disparat aquesta tendència fins al punt que partits polítics han descobert el filó de vots que suposa estigmatitzar la immigració. I el rèdit electoral supera l'esforç d'afrontar el problema.  @quicualguacil

Comentaris
 1. Avatar
  Xavi diu:

  Hi ha partits que han estigmatitzat els immigrants (PxC) i hi ha altres que han acusat als estrangers que delinqueixen de ser perjudicials per la convivència (PP). D'inseguretat l'estudi de La Caixa no deu parlar, però és un fet que en molts casos els índex de delinqüència són més alts entre els immigrants. És comprensible, perquè sempre es delinqueix més quan hi ha més necessitat i no per això s'ha d'estigmatitzar ningú, però tampoc es poden confondre discursos i, tot i les sortides de to, no veig correcte igualar els discursos de PxC i PP. I ens agradi o no, hi ha zones concretes on l'immigració preocupa i s'ha d'afrontar, respectant la llei i els Drets Humans, però deixant ja el bonisme imperant entre la gran majoria de partits polítics i que ha fet guanyar vots a l'extrema dreta.

  25/05/2011 - 20:50h
 2. Avatar
  Sergi Grau diu:

  Et felicito per l'escrit. Anar contra l'inèrcia sempre és difícil, però quan l'inèrcia s'instal·la en prejudicis és molt perillós. Sempre és més fàcil apel·lar als baixos instints de la gent que a l'escrupulositat en l'anàlisi i la reflexió, però el que fa avançar les societats és precisament aquesta escrupulositat i aquesta reflexió. El que les fa retrocedir, i esdevenir malaltisses, és la retòrica agressiva que apel·la a aquests baixos instints. Sobre el comentari d'en Xavi entorn a l'augment de la delinqüència, i parlant com a advocat penalista, no es tracta d'igualar als dos partits polítics que esmentes, per suposat, però aquest discurs, si em permets i amb tots els respectes, no deixa de ser "aventatgista" (es diu així en català?). L'augment de la delinqüència és conjuntural a una situació de crisi, sempre ha estat així (en les anteriors crisi que hem passat també va augmentar la delinqüència, i no hi havia hagut cap boom previ d'immigració). Per altra banda, tinguem en compte que el fet que els col·lectius immigrants en situació d'exclusió social s'organitzin en "guettos" és de tot punt lògic, i si cal buscar responsabilitats polítiques per aquesta circumstància, potser rauen en (bona) part en la carència de polítiques d'integració efectives (o, si se'm permet, absoluta deixadesa al respecte -almenys a la meva ciutat, Barcelona-). Instal·lats en aquest escenari, com deia, és molt fàcil dir relacionar, ni que sigui en el camp abstracte dels conceptes, l'augment de la immigració amb l'augment de la delinqüència. Perque així, d'aquesta manera tan subtil, ràpida i efectiva opera el prejudici. I d'aquest prejudici se n'aprofiten els polítics per treure rèdits electorals´.

  26/05/2011 - 11:06h