22/2/2010 - 06:00h - laMalla.cat

'La foto del Borbó i un condó'

La Comissió d'Educació del Congrés va debatre aquest desembre si s'han de treure els crucifixos de les escoles. La iniciativa diu: “El Congrés insta el Govern a traslladar la jurisprudència establerta pel Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg en referència a l'article 9 del Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals, relatiu a la llibertat de pensament, de consciència i de religió, des del principi de la neutralitat ideològica i religiosa de l'Estat, especialment, en allò relatiu als centres escolars”.

El text es va aprovar amb el suport de PSOE, ERC i BNG. Hi van votar en contra PP i CiU.

L'argument popular: la imatge de frivolitat que dóna la Cambra per prendre el temps amb aquest tipus de propostes quan l'educació ja té prou problemes. La mesura pot crear un conflicte innecessari. ¿El següent pas serà prohibir cantar nadales a la via pública?

Convergents i democristians, menys demagogs que els populars, defensen l'autonomia dels centres escolars i que la simbologia religiosa a Europa està lligada estretament amb la cultura.Circula una carta per internet, titulada 'Quitaré el crucifijo' i escrita per un suposat professor d'un col·legi públic, que critica la mesura. Un parell de perles:

'Es imperdonable haber mantenido públicamente el símbolo de ese personaje que mereció tal muerte por denunciar la corrupción de los poderes políticos y religiosos de su época, por oponerse a la opresión y abusos que los gobernantes imponían al pueblo, por andar con prostitutas, ladrones e ilegales, que entregó su vida hasta el sacrificio en cruz por andar defendiendo la libertad, la dignidad y la igualdad de todos los seres humanos.

En su lugar (del crucifix), Ilustrísimas Señorías, he pensando poner un preservativo o un blister de píldoras del día después o una cureta cruzada con un fórceps con el que se provoca la interrupción del embarazo. Cualquiera de ellos representaría perfectamente el valor supremo de la libertad. Pero pensándolo mejor, no sería buena idea, porque no todos lo entenderían y además no queda estético colocar junto a la foto del Borbón un condón'.

Les alternatives artístiques proposades són el Crist de Velázquez. Una pintura del 1632 que es pot contemplar al madrileny Museo de el Prado (foto esquerra). O un Crist dibuixat el 1951 per Dalí (Art Gallery de Glasgow).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un parell de blogs:

Crec que és anticonstitucional perquè l’article 27 de la Constitució estableix la llibertat d’ensenyament, i aquesta comporta per als pares la llibertat d’elecció de centre per als seus fills, i no hi ha llibertat si no hi ha diversitat de centres. (Durant i Lleida)

Podrán suprimir los crucifijos de las escuelas pero se lo pondremos algo más difícil a la policía moral del Zapaterismo rampante, que a este paso pretenderá arrancarnos los crucifijos del cuello mientras promueve el hiyab entre las estudiantes españolas. (Regina Otaola a Libertad Digital).

Comentaris