7/2/2011 - 06:01h - laMalla.cat

L'espurna tunisiana

L'article “Orient i Occident com a espais mentals” que Juan Goytisolo va redactar fa un any a El País ajuda a entendre les revoltes que s'han estès durant aquest principi de 2011 per alguns països musulmans. L'escriptor menciona l'existència i activitat de reformistes a tots els estats de l'Islam que neguen el xoc de civilitzacions i reivindiquen els drets humans i la igualtat de la dona.

L'occidental -eufemisme per diferenciar europeus i nord-americans dels àrabs- hauria de saber que hi ha demòcrates musulmans que reivindiquen la Carta Fundacional de les Nacions Unides. Hem vist aquests dies laics, islamistes, dones i estudiants que es manifesten plegats i demanen posar fi a les dictadures per poder viure en un Estat de Dret.

Goytisolo entén que el retorn dels musulmans a la religió, tant a l'esfera púbica com a la privada, és degut a la impotència de la ciutadania per fer front als dictadors. L'escriptor apunta que el 47% dels musulmans és analfabet. Que l'àrab és l'idioma de gairebé 300 milions de persones però que anualment es publiquen més llibres en grec, un idioma que només parlen 15 milions de persones. I que hi ha unes 500 universitats en el món musulmà, per les 5.000 dels EUA.

És d'esperar que l'espurna tunisiana encengui l'era democràtica que posi fi als dictadors que han impedit el desenvolupament d'Orient Pròxim i d'Orient Mitjà.

Comentaris