17/1/2011 - 06:01h - laMalla.cat

Malament, si els ajuntaments han de salvar els bars

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, es queixava, dimarts passat després d'una entrevista a lamalla.cat, del problema que han d'afrontar els dirigents municipals després que Madrid decidís europeïtzar Espanya i prohibir el fum a bars i restaurants. Els parlamentaris aproven regulacions que afecten àmbits locals sense consensuar-les amb nosaltres i jo cada dia rebo les queixes de veïns que tenen algun establiment sense saber què respondre, deia indignada la cugatenca.

Els ajuntaments són la darrera instància -després de la UE i de les autonomies- que els dirigents del país tenen en compte a l'hora de legislar. Els consistoris haurien de jugar un paper actiu amb el legislador pel contacte que tenen amb la ciutadania però el Congrés i el Parlament aclaparen la iniciativa i la tramitació de les regles que regeixen la societat.

El gremi de l'hostaleria és el primer perjudicat per l'aplicació de la Llei. El Partit Andalusista lamentava diumenge que el sector pateix unes pèrdues del 80%, segons dades transmeses per empresaris de la restauració. Segurament és una dada inflada, doncs a Espanya els llocs de treball del sector han augment en més de 100.000 persones des que va entrar en vigor la Llei l'any 2005, però certament les darreres restriccions aprovades i que han entrat en vigor el 2 de gener perjudicaran el gremi.

L'ajuntament de Vigo ha anunciat que rebaixarà un 70% les taxes per les terrasses dels bars. El consistori gallec pretén cooperar amb els empresaris que ara pagaran 35 euros per metre quadrat de llicència en comptes dels 106 euros que costaven abans. És una mesura que ajudarà a pal·liar la reducció d'ingressos que patiran alguns establiments.

La Llei hauria d'haver adjuntat disposicions addicionals per ajudar l'hostaleria en comptes d'aprovar un redactat que no preveu, en plena crisi, cap suport per al sector. És d'esperar que els ajuntaments compensin l'oblit legislatiu i sufraguin les seves carències amb iniciatives com la de Vigo.

És obligació de l'Estat complir la seva promesa i enllestir d'una vegada la històrica reivindicació municipal: comptar amb un finançament propi que adeqüi els recursos que reben els ajuntaments a les competències que han anat assumint en els darrers anys. La societat se'n beneficiarà si la institució més propera té diners per gestionar els problemes del carrer.


Comentaris
 1. Avatar
  ruth diu:

  Sí, és clar, en època de crisi els governs han de donar ajudes als bars i restaurants perquè ja no es deixa fumar?? Vinga home! És cert que la van cagar amb la norma dels 100 metres quadrats i que s¡hauria d'indemnitzar els que en el seu dia van gastar-se els diners a posar parets per separar les zones de fumadors . Però a la resta?? vinga home! S'està fent molta molta demagògia amb aquest tema. Reocrdes "manolo el del bombo"? doncs ara diu que tanca el negoci per la llei antitabac. Si això és cert, serà la primera persona del món que després de 14 ò 15 dies decideix tancar el negoci. Hi ha crisi, per si no se n'ha adonat, i segurament fa temps q el negoci no li va com hauria.

  Per què no fem la lectura contrària? El meu cas, per exemple, hi havia un bon grapat de bars i restaurants als que no entrava MAI per no aguantar un núvol de fum que els meus bronquis no tenen perquè aguantar. Doncs saps què? Ara hi estic anant. Potser també guanyaran algun client, no?

  Itàlia ha pogut. Irlanda ha pogut. Nosaltres no??? Vinga home, no siguem provincians. La Salut és el més important.

  17/01/2011 - 17:49h
 2. Avatar
  Francesc Alguacil diu:

  L'hostaleria s'ha de cuidar perquè sustenta bona part de l'economia espanyola per la generació de riquesa i la creació d'ocupació. No es pot legislar sense sensibilitat. Pel què fa als 100 metres de la primera Llei, la ministra de Sanitat va explicar que només un 1% dels bars va adequar els seus locals per separar els dos ambients. Penso q no costava res indemnitzar aquest 1%.

  18/01/2011 - 10:32h