7/12/2009 - 16:33h - laMalla.cat

Presumpte innocent

Els judicis que emeten els mitjans de comunicació, mitjançant fotos, titulars o textos sobre els imputats per alguna causa judicial creen una expectativa en la opinió pública, que espera i desitja que la resolució del tribunal coincideixi amb el judici paral·lel.

La presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Maria Eugènia Alegret, advertia la setmana passada de la importància de la presumpció d'innocència, “un valor que tothom ha de preservar”. Alegret afegia que les filtracions a la premsa normalment no surten dels òrgans judicials sinó que les passa alguna de les parts interessades.

La prema utilitza sovint el mot presumpte com a paraigües per aixoplugar-se d'acusacions posteriors. Com si escriure-la davant el substantiu acusatori justifiqués errors posteriors. Passa cada dos per tres si es tenen en compte els constants casos de corrupció i que la meitat dels informatius i l'oferta televisiva gira al voltant dels successos.

Exemple d'un cas paradigmàtic:

“Mor la nena de tres anys presumptament violada per la parella de la seva mare”, titulaven les agències de notícies -que són autèntics generadors d'informació en aquest país- el 27 de novembre. La nena de tres anys que va ser agredida i violada presumptament per la parella sentimental de la seva mare, va morir ahir a l'Hospital Nuestra Señora de la Candelaria, de Tenerife. L'arrestat i presumpte autor dels abusos a la nena s'havia de fer càrrec de la filla de la seva companya sentimental.

L'acte judicial que posa en llibertat l'acusat afirma que la mort de la nena es va poder produir, segons els informes forenses, per un cop que es va fer en una caiguda accidental ocorreguda cinc o sis dies abans de la seva mort.
La nena va caure d'un gronxador.

La mirada del asesino de una niña de tres años”, titulava en portada el diari ABC, el 28 de novembre. Els informatius de dissabte van recollir tot el repertori d'insults que els veïns van proferir contra el detingut. Els mitjans van recollir declaracions d'Associacions de víctimes de no sé què, que volien penjar l'home imputat.

Diego P. V. té 25 anys i l'antipatia d'Arona, el poble al sud de Tenerife d'on era la nena que va morir. També necessita tractament psiquiàtric però no perquè tingui brots psicòtics violents, sinó perquè pateix ansietat, tremolors i insomni.


Comentaris