18/1/2010 - 06:00h - laMalla.cat

Què ha fet la UE per vostè el 2009?

La Comissió Europea ha posat en marxa el seu anuari multimèdia en el qual es presenten algunes de les fites més importants de la Unió Europea durant el 2009.

"Els exemples de l'anuari demostren clarament que la UE obté resultats positius i visibles en la nostra vida quotidiana com a ciutadans, consumidors o treballadors", diu la responsable de Relacions Institucionals i Estratègia de Comunicació, Margot Wallström.

Els deu temes presentats enguany:

- Establir les bases de la recuperació econòmica. La UE i els seus Estats membres han mobilitzat enormes quantitats de recursos per redreçar l'economia i protegir els ciutadans.

- Comunicar-se per menys diners. Els europeus poden mantenir-se en contacte a través del telèfon mòbil més fàcilment i gastant menys diners, gràcies als esforços de la UE per garantir l'abaratiment dels costos i les connexions.

- Sumar esforços contra la demència. La "Iniciativa sobre medicines innovadores", dotada amb un pressupost de 2.000 milions d'euros, reuneix la indústria i l'àmbit acadèmic per garantir que les novetats científiques es converteixin ràpidament en nous medicaments.

- Abordar el canvi climàtic. La UE ha aconseguit impedir l'emissió de 32 milions de tones de CO2 simplement apagant el llum.

- Lluitar contra la fam als països empobrits. La UE lluita contra la pobresa i la fam al món, com ha demostrat clarament el 2009 amb el seu Mecanisme Alimentari, el pressupost del qual arriba als 1.000 milions d'euros.

- Tenir cura del medi ambient. Amb l'objectiu de preservar el medi ambient, la UE ha introduït noves normes destinades a reduir l'ús de contaminants perillosos, com ara la benzina o els plaguicides.

- Reconstruir Europa després d'una catàstrofe. Els països de la UE han actuat amb rapidesa per donar-se suport mútuament enviant ajut a les zones afectades per catàstrofes naturals, com fou el cas del terratrèmol dels Abruzos (Itàlia) l'abril del 2009.

- Oferir millors serveis bancaris. La UE va crear el mercat únic en benefici dels ciutadans i de les empreses. Ara s'està assegurant que els bancs ofereixin a llurs clients unes condicions justes.

- Protegir els animals a la terra i als oceans. La UE ha il·legalitzat la venda de productes derivats de foques i ha proposat un nou pla d'acció per salvar els taurons.

- Evitar complicacions a l'hora de comprar en línia. La UE ha endegat mesures contra els web que no respecten els drets dels consumidors.
La unió econòmica i l'establiment d'un mercat únic s'havia d'acompanyar d'una unió política que ha estat incapaç, perquè no ha interessat als estats, d'assumir competències que intercedeixin en la ciutadania. Resultat: més desafecció.

El títol del post és una còpia del de la nota de premsa que envia el servei de comunicació de la UE i que acaba amb una interrogació. Admeto que en un atac de cinisme he tingut la temptació de canviar el signe final per un d'exclamació però he preferit mantenir l'original.

Comentaris
  1. Avatar
    anònim diu:

    He tingut la sensació al llegir aquests punts que dec viure en una altra Unió que no deu ser l'Europea, perquè no he notat res d'això que diuen.... i no sé jo si amb la presidència de torn espanyola notaré més sentiment de pertinença... sens dubte amb el que potser m'identifico és amb que en diuen "desafecció".

    18/01/2010 - 13:38h