29/3/2010 - 06:00h - laMalla.cat

Virus 'Setmana Santa'

L'activitat parlamentària s'accelera durant els últims mesos de legislatura perquè el Govern vol acabar el mandat i vol poder dir que ha estat amb els objectius assolits. Es multipliquen les reunions en comissió i l'aprovació de lleis per mirar de complir el major nombre de promeses electorals. Vegueries, Signes o fins i tot la utòpica llei electoral catalana són alguns dels projectes que la cambra legislativa vol aprovar abans de les properes eleccions de novembre. Però arribats a l'abril (també passa al desembre, a principis de gener i durant els mesos de més calor) entra al Parlament un virus balsàmic que trastoca aquest tarannà.


El conseller d'Interior, Joan Saura, va demanar comparèixer al Parlament divendres 26 de març per explicar l'actuació del seu departament arran de la nevada caiguda el dia 8. Saura volia detallar la gestió d'Interior al més aviat possible. Però a CiU no li va anar bé la data i va proposar “el primer dijous després de Setmana Santa”.

Correu electrònic enviat divendres 19 de març a les 11:55h. Proposta de la gestora parlamentària a la Mesa i els portaveus de la Comissió de Justícia, Dret i Seguretat Ciutadana, per indicació del president de la pròpia comissió: Als efectes del que estableix l'article 46.2 del Reglament us faig arribar la proposta d'ordre del dia per a la reunió prevista per al dia 26 de març de 2010, a les 10h. Si hi voleu fer cap observació o suggeriment, cal que ens el feu arribar abans de dilluns, 22 de març a les 10h. Altrament, el president convocarà la Comissió amb l'ordre del dia proposat.

Resposta electrònica del grup CiU a la Mesa i portaveus. Enviat divendres 19 a les 20:30h. Al nostre grup no ens va bé ni a la portaveu, ni a altres membres de la comissió, ni a mi com a secretaria amb compromisos establerts amb molta anterioritat i amb molta feina atrasada degut, precisament a les nevades de la setmana passada. Jo proposo fer-la el primer dijous després de setmana santa. Ja direu quelcom.

Segon exemple. La Comissió d'Afers Institucionals escoltava aquest divendres 14 compareixences de representants del territori català per parlar de les vegueries. De les 09:30h a les 20h. Inaudit per la quantitat de persones i pel dia de la convocatòria. Els grups de l'oposició posaven el crit al cel per les presses del Govern per accelerar els tràmits parlamentaris. El síndic d'Aran, el socialista Francesc Boya, va rebutjar la invitació de la Cambra perquè es negava a viatjar de Viella a Barcelona per explicar-se només durant mitja hora. L'argument d'ERC, el grup que ha abanderat la nova distribució territorial, és debatre “les realitats particulars de cada part del país a mesura que s'aprovin les lleis de creació de cadascuna de les vegueries”.

CiU proposava un centenar de compareixences, entre consells comarcals i alcaldes. Inviable a aquestes alçades de legislatura. L'argument republicà per comprimir en una jornada maratoniana les explicacions dels representants del territori és que es van proposar dos dies de compareixences, divendres i dimecres, però la iniciativa no va ser secundada perquè eren dies previs als festius de Setmana Santa. “Dies hàbils per treballar però no per a tothom”, segons la portaveu d'ERC, Anna Simó.

Comentaris