3/1/2011 - 06:01h - laMalla.cat

Wikileaks, l'evolució

Wikileaks, la web sense ànim de lucre -segons consta en l'exposició dels seus principis- que difon documents confidencials dels governs, és l'evolució del periodisme. És una font d'informació que xoca amb l'hermetisme dels Estats i la incapacitat dels mitjans de comunicació tradicionals per adaptar els cables a les inquietuds dels seus receptors. La premsa hauria d'investigar les filtracions i publicar articles propis en comptes de limitar-se a difondre cada dia un volum indigerible que provoca l'apatia de la societat.

Internet ha propulsat l'accés lliure i transversal a la informació -és tasca dels mitjans acorar-la. Però els governs han continuat amb una actitud autàrquica. Propugnen gestions transparents perquè les associen amb valors democràtics però es manifesten en públic amb recel.

El PSOE evita comentar informacions que només estan contrastades per una web. Zapatero no es mulla sobre la filtració que afirma que l'ambaixada nord-americana a Madrid va intentar frenar i arxivar el procediment judicial obert contra militars per la responsabilitat en la mort del càmera José Couso a Bagdad.

L'accés universal a la informació classificada oficialment com a confidencial no deu posar en perill la integritat d'un país, com sostenen les autoritats, si la publicació el 28 de novembre de 251.287 arxius secrets del Departament d’Estat dels EUA i d'ambaixades nord-americanes només ha comportat un reacció oficial: tallar el flux a la web. L'empresonament d'un dels responsables de Wikileaks per assetjament sexual -per relacionar-se sense preservatiu- i la desena de bancs que han prohibit les transaccions destinades a servidors on es publiquen les filtracions.

Cobertura informativa de la primera guerra a l'Iraq. El Departament de Defensa dels EUA restringeix l'accés a la informació i limita la captura d'imatges.

Document de Wikileaks sobre un atac des d’un helicòpter durant la darrera guerra a l’Iraq. Les dues persones amb camisa blanca són càmeres iraquians. Hi ha dos nens que miren per la finestra de la furgoneta que intenta socórrer uns dels ferits.

Wikilieaks va enviar un equip de periodistes a l'Iraq per entrevistar les víctimes i els observadors de l'atac de l’helicòpter. L'equip va obtenir còpies dels registres hospitalaris i els certificats de defunció.“La publicació del material original és la manera com es mostra al públic que la nostra història és l'única autèntica. Els lectors no han de prendre la nostra paraula perquè la poden veure per sí mateixos”, Wikileaks.

Comentaris
 1. Avatar
  Ramon diu:

  És obvia la raò que Wikileaks hagi causat aquest rebombori, com a mitjà INDEPENDENT (i les majúscules no són gratuïtes), no intenta quedar bé amb el partit polític del que és ombra, amb el grup de pressió, els coneguts "lobbys", o qui sigui que utilitzi un mitjà "d'informació" com a pamflet publicitari. Wikileaks ha ensenyat el que és periodisme (no propagandisme). Els grans escàndols han funcionat sempre així, per exemple el Watergate. I si voleu una referencia cinematogràfica, mireu "L'informe pelicà". Wikileaks no és la novetat, la novetat és la cobertura que s'ha fet d'aquest.

  03/01/2011 - 11:15h
 2. Avatar
  Francesc Alguacil diu:

  Jo no crec que Wikileaks faci periodisme, perquè no tracta la informació sinó que difon documents originals. Penso que cal classificar millor tota la informació valuosa que filtra la web. Però això és tasca dels mitjans de comunicació i dels particulars que vulguin conèixer com treballen alguns governs.

  03/01/2011 - 13:18h
 3. Avatar
  bea diu:

  Igualment, sigui periodisme o no sigui periodisme el que fa wikileaks, està clar que no se li està donant suficient rellevància. Volem conseqüències, wikileaks està dient coses prou greus i els americans enlloc de reflexionar-hi, condemnen la pàgina web i critiquen la seva tasca. This is the world that we live in

  05/01/2011 - 09:57h