19/10/2009 - 17:59h - laMalla.cat

...i al final ni van menjar anissos, ni van ser feliços

Aquests dies estem llegint una de les novel·les de misteri i terror més dantesques de la història. A la trama hi intervenen un munt de personatges: Francisco, Alejandro, Alvaro, Francisco Álvarez, Ana, Esteban, Pablo, Francisco, Luis, Jesús, Ricardo, Gerardo i José, Vicente, Alberto i Antoine. El títol prou suggerent Gürtel i els autors, els veritables autors, encara no s'han identificat. Podem dir, que té tots els ingredients per convertir-se en una de les novel·les més llegides de la temporada.

Ja la seva presentació en societat apuntava a bestseller. Com a qualsevol narració amb pretensions compta amb un preàmbul: el desviament de diners públics per finançar un partit polític, a través d'una empresa que organitzava fiestas y festejos; un desenvolupament de la trama a llocs com València, Madrid, Galícia i Castella-Lleó; i un desenllaç incert que encara s'ha d'escriure. Si a tot això li sumen els comentaris que han fet els crítics literaris de l'editorial de la competència i les notícies publicades a la secció literària dels grans grups de comunicació, ens trobem davant un col·lecionable per fascicles.

Què en pensen de tot això els lectors?, els responsables finals en fer d'aquesta novel·la un número 1 en vendes o fer que quedi oblidada en la prestatgeria de la corrupció?. En un primer moment la sensació és d'estar davant un argument molt utilitzat per escriptors que dominen els subterfugis que et dona el poder... de l'escriptura. Un subterfugis molt utilitzats en èpoques passades però que continuen fent-se servir tot i que fa més de 30 anys que les tendències literàries d'aquest país son unes altres.

Alguns dels personatges --per obligacions del guió- van desapareixent, d'altres estan agafant protagonisme en la trama i d'altres han passat a exercir de comparses o simplement de secundaris de luxe. Però com s'acostuma a dir, encara han d'arribar sorpreses i nous noms que enriqueixin la novel·la i ajudin a mantenir l'interès. Gürtel és un nom recurrent que difícilment es pot oblidar en el temps i de fet alguns no l'oblidaran, ja que servirà d'argument als seus crítics per escriure noves novel·les d'aquí un mesos i també d'aquí un any i mig.

Però son els lectors els que han de posar als personatges en el seu lloc i defensar arguments nous per novel·les noves. Perquè tot i que els grans títols se'ls adjudiquen grans noms, les grans històries estan formades per petits gestos fets dia a dia per persones anònimes. Persones que trenquen cada quatre anys el seu anonimat per convertir-se en protagonistes.

Comentaris