16/4/2010 - 12:17h - laMalla.cat

Qui jutja els jutges?

La judicatura, una de les potes sobre les quals es recolza el nostre sistema democràtic, està "en el candelero" d'una forma constant, insistent i, a vegades, "cansina".

Som moltes les persones que consideren que la feina dels jutges ha de basar-se en l'eficàcia i en la discreció. Lluny d'aquestes premisses, el protagonisme i la gana mediàtica d'alguns jutges està motivant que a les tertúlies de bar ja no preocupi l'alineació del Barça o del Madrid, sinó que fa aquest o aquell jutge. Penòs!!!!

Cal diferenciar, però, les diferents capes que té la judicatura, la família dels jutges -per entendre'ns- els de primera divisió, estan en disputes polítiques que afecten a decisions tant important com la de l'Estatut (cal dir sobre això que estan discutint un text aprovat en referèndum pels catalans i catalanes, i que són les consultes i les manifestacions de la ciutadania la principal pota de la democràcia, qui qüestiona això, qüestiona el sistema). Però el que més preocupa són aquestes divisions entre conservadors i progressistes. I jo que pensava que només eren jutges!. Quina ingenuïtat la meva.

A més aquests dies també hem conegut com un fet delictiu tant greu com la prevaricació, el frau, l'enriquiment personal... són jutjats de manera diferents per jutges diferents. M'explico. El que per a uns no és delicte per altres si. Anem per parts. Si una empresa et fa regals a canvi d'un tracte de favor, com és que per al Tribunal Superior de Justícia de València no és delicte i per a l'Audiència del Tribunal Superior de Madrid si. Si hi ha sospites fundades (allò que els advocats diuen amb fonament jurídic demostrable) que confirmen l'enriquiment personal i el finançament de campanyes electorals, com és que es qüestiona la manera en que s'ha aconseguit saber-ho. És delicte o no aquest enriquiment personal i aquest finançament irregular del partit?

Vist a peu de carrer, la pudor que desprèn tot això no la soluciona ni la depuradora del Prat. Però el més preocupant és que tots aquests fets passin del plànol delictiu al plànol de la normalitat. Com diria un veí meu, jo arreglava tot això jutjant-lo amb tribunals populars.

He parlat de la primera divisió. No oblidem que també hi ha una segona i una tercera divisió de jutges i de treballadors de la justícia. Aquells que -davant d'un error en una sentència per part d'un jutge- acaben essent suspesos de sou i feina durant un llarg període de temps, mentre que al jutge se li fa pagar una multa de 1.500 euros. Jutges que com un de l'Audiència de Lleida rebaixa la pena d'un violador d'una malalta mental al·ludint que no va sentir res la víctima.

Afortunadament aquest tipus de casos són excepcionals i hi ha molts jutges i jutgesses que diàriament fan la seva feina amb professionalitat i justícia.

Malauradament pocs d'ells arribaran a ser fitxats pels grans equips de primera divisió si prèviament no fitxen pels conservadors o pels progressistes.

Comentaris
  1. Avatar
    Mª Dolors diu:

    Malauradament aixo esta pasant i a sobre tennenla poca bergonya alguns de dir que la justicia es per tots igual que en part estic de acord pero no se aplica . desitjo i espero que aquesta colla de mangants caigui el pes de la llei i que tornin lo que han robat.Presuntament jajajajjajajajaj

    16/04/2010 - 13:17h