23/4/2010 - 06:34h - laMalla.cat

Avui no deixaré de mirar llibres

Llibreria2


Avui comença el dia amb optimisme, com sempre tal dia com avui, i més encara perquè els divendres són per defecte alegres i optimistes. Però no és només per això que els llibreters tenen moltes esperances posades en la Diada de Sant Jordi d'aquest any. Esperen igualar les xifres de vendes del 2009, quan van facturar 20 milions d'euros a tota Catalunya, la qual cosa va significar el 7,6 per cent de les vendes anuals.

A mode de càbala endevinatòria, es preveu que aquest any les vendes siguin molt més diversificades que l'any passat. Se sospita que, com és habitual, guanyaran les novel·les i s'ha apostat especialment pels autors més joves. Per cert que s'han instal·lat 400 parades al carrer, la meitat d'elles a Barcelona.

Algunes altres noticietes

Amb motiu de la diada de Sant Jordi i del Dia Internacional del Llibre, 24 museus i centres d'art contemporani de l'Estat participen en una iniciativa de bookcrossing. Es dipositaran més de 2.500 publicacions d'art. La Fundació Tàpies, per exemple, deixarà a diferents punts de Barcelona i rodalies 20 llibres de fons de la seva Biblioteca.

El dia de Sant Jordi també permet als aficionats anar al teatre pagant menys per la seva entrada. ADTCA i els Teatres Públics de Barcelona ofereixen descomptes especials. Les entrades es poden comprar al Tiquet Rambles al Palau de la Virreina i són per anar a les funcions del 19 al 25 d'abril.

 

Parlem de novetats...

Jhon Carlin, El factor humà.- És el relat que dóna veu a un grup de personatges que van viure aquella Copa del Món de Rugbi memorable gràcies al carisma de Mandela, qui va deixar a un negre formar part de l'equip del seu país. El rugbi era un esport tradicionalment pels blancs a Sud-àfrica i aquell moment va sentar les bases d'una nova manera de fer política. La Warner Bros ha portat al cinema aquesta història, protagonitzada per Morgan Freeman i Matt Damon. (Ed. La Campana)

Al número 7 del carrer Grenelle, a París, res no és el que sembla. Dos dels seus habitants amaguen un secret. Renée, la portera, porta molt de temps fingint. Paloma té dotze anys i amaga una intel·ligència extraordinària. Juntes descobriran la bellesa de les coses petites. Això és La elegancia del erizo, de Barbery Muriel, i està editat per Seix Barral.

L'Acantilado aconsella la seva sorpresa de la temporada, Fin, de David Monteagudo. Aquí es reuneixen un grup d'antics amics, que ja no tenen res en comú, només un torbi episodi del passat.

Quim Monzó es presenta aquest Sant Jordi amb l'Esplendor i glòria de la Internacional Papanates (Quaderns Crema). És un aplec de diversos articles escrits entre 2001 i 2004 i denuncia la incongruència del gremi polític, la superxeria i la impostació de bona part de la vida pública, i del domini de les poses.

Per cert, Quaderns Crema ha editat aquest any el Premi Goncourt 2009: Tres dones fortes, de Marie Ndiaye. Totes elles diuen no per tal de conservar la seva dignitat davant de les humiliacions que els infligeix la vida.

Sorprèn La primera vez tenia 6 años, de Isabelle Aubry. Roca Editorial ha presentat el relat d'aquesta dona que va ser víctima d’incest i abusos. La seva lluita personal i la superació del passat, l'han portat a convertir-se en la presidenta de l'Associació internacional de víctimes del incest.

L'editorial Planeta aporta a Angeles Caso i el seu Contra el viento. També trobarem avui un altre Premi important del grup, l'Azorín, que es diu El amor del Rey, de Begoña Aranguren. El rei és Alfonso XIII i es tracta de la narració d'una dona, Soledad Quiñones, que va passar tota la seva vida al voltant de la Corte. Així que explica els seus records i la seva amistat amb el monarca, un home al qual dibuixa com divertit, espontani i encantador.

 

Més títols que trobarem a les taules: Manhattan líquid, Llibert Ferri (Empúries). Es novetat un altre de Murakami, De qué hablo cuando hablo de correr. (Tusquets). Una reflexió sobre la influència de l'esport en la vida de l'autor. Un altre best-seller de Planeta: La Divina Adoratriz, de Christian Jacq, que ressuscita l'antic Egipte amb una història de detectius. La Magrana ha publicat el darrer llibre de Joan Majó titulat Després de tocar fons: Un repàs de les diverses perspectives que ciutadans, polítics, professionals i empresaris tenen en el camp de l'energia, les tecnologies de comunicació, la salut, les noves formes de treballar i l'educació.

...I Quevedo!

Interessant pot ser també conèixer Poesía inédita, de Francisco de Quevedo (Libros del Silencio). Rescata versos extraviats d'un dels millors escriptors del Siglo de Oro. Gràcies al rigorós anàlisi dels textos atribuïts a Quevedo en el manuscrit d'Evora, realitzat per la investigadora Maria Hernández, es recupera part del poemari moral, eròtic, satíric i polític de Quevedo. Un esdeveniment literari, diuen els experts.

Comentaris