30/12/2009 - 19:45h - laMalla.cat

Del 23F a Nova York en un llibre electrònic

Ara que s'acaba l'any, sembla una bona idea continuar amb l'exercici que vaig començar fa uns dies, el de parlar de llibres susceptibles de convertir-se en regal. No asseguro res, perquè aconsellar lectures és un risc important. Tot i això, com diu Josep Maria Espinàs en el seu últim llibre “El temps va passant, però la festa segueix”. Aquest nou títol, que ha aparegut durant el 2009, I la festa segueix (Edicions La Campana), és una mena d'autoretrat d'Espinàs, on reflexiona sobre els fets de la vida, la de tots i la seva mateixa. La Campana també ens ha obsequiat aquest any amb Nelson Mandela i el partit de rugbi que va construir una nació, de John Carlin. Sobre aquest llibre Eduardo Mendoza va dir a El País: “Hagués pogut ser la millor novel·la de l'any si no fos perquè tot allò que explica va succeir de veritat. Mendoza, de la seva banda, ha revelat amb Seix Barral Tres vidas de santos. Aquests són tres relats, de tres personatges que estan disposats a renunciar a tot.

Igual que el llibre de Carlin, el 23 F de 1981 també podia haver estat una novel·la si els fets que es van produir al Congreso de los Diputados no haguessin estat una realitat com un piano. De fet, Javier Cercas va intentar convertir en ficció tot l'entramat conspirador que va finalitzar amb Antonio Tejero envaint el Parlamento i disparant contra tot allò que es movia. Finalment, Cercas va escriure Anatomia de un instante sense allunyar-se de la veritat i ha demostrat que el cop d'Estat contra la democràcia incipient que presidia Adolfo Suárez pot superar qualsevol novel·la policíaca. L'última obra de Cercas s'ha situat entre els més venuts a la diada de Sant Jordi, de la Feria del libro de Madrid i de les llistes de més venuts de les llibreries i de les seccions de cultura dels diaris. Mereix una estona d'atenció.

 

Per cert, Ecos Travel Books ha presentat la primera guia de viatges digital en castellà per a e-book, iPhone, ordinadors i altres dispositius de lectura electrònica. Es tracta d'una guia de Nova York i conté tot allò que s'ha de veure a Manhattan, a les seves botigues, museus, parcs, gratacels.....

Comentaris