3/12/2009 - 17:51h - laMalla.cat

Del llibre electrònic a Buck

Estem vivint una època de canvis al món de llibre. Aquesta afirmació és d'avui, però també es podria haver dit fa una dècada o mig segle, o podria haver fet un assaig de 1000  pàgines a principis del segle XX. Quan els germans Salvat van recórrer Amèrica, de nord a sud, a lloms d'una mula, estaven a les acaballes d'una manera de fer llibres i començaven una aventura que encara dura. Ells van ser uns pioners. Era l'època de les primeres enciclopèdies, els primers fascicles, els primers llibres de butxaca. Els lectors van augmentar considerablement i es va crear tota una indústria al voltant del llibre.

Llibre electrònic
Passats els decennis, els editors ja no porten manguitos i el llibre electrònic és una realitat a l'espera del seu mercat. Aquest dijous s'ha presentat a Barcelona leqtor.com, una plataforma de distribució de llibres digitals. De moment, dins d'aquesta plataforma no estan incloses les grans editorials espanyoles, com Planeta, Random House Mondadori o Santillana. Però sí s'han adherit Edicions 62 o RBA. Estarem atents per veure com funciona.

Ediciones Buck
Aquest dijous també s'ha presentat una nova editorial, aquesta a l'estil tradicional, amb llibres de paper que es distribueixen per les llibreries. Es diu Ediciones Buck i vol centrar-se en la narrativa estatunidenca de finals del segle XIX i principis del XX. Una aposta molt interessant, si tenim en compte que la literatura nord-americana clàssica és una gran desconeguda al nostre país. Els primers llibres ja estan a punt: El Camino, de Jack London i La vuelta al mundo en 72 días i 10 Días en un manicomio, de Nellie Blay. Buck promet traduccions d'obres inèdites en castellà o descatalogades.

Una curiositat, Nellie Blay va ser una de les primeres dones que es van dedicar al periodisme. De fet, Blay, de viatge per Europa quan va començar la Segona Guerra Mundial, va explicar als nord-americans aquells esdeveniments bèl·lics.

Comentaris