21/8/2009 - 16:52h - laMalla.cat

El 1984 d'Orwell al teatre Poliorama

Estem tornant de les vacances i, de mica en mica, s'omplen els seients de l'autobús i els de l'oficina. Amb l'aire condicionat 'a tope', no sigui que la calor deixi el nostre esforç triturat davant l'onada de calor que ens envaeix, i ja fresquets, se'ns acut posar al dia la nostre rentrée i ens posem a mirar com es presenta la nova temprada. La segona quinzena d'agost és sempre una promesa i el somriure és més brillant, tot ell ficat entre la pell morena que encara no s'ha pansit entre el tumult quotidià. Encara queda pendent un tros de la programació del 'Cinema a la fresca' i queden moltes pàgines encantades de ser devorades sota l'ombra d'una olivera... Però ja comencen a venir les ganes de fer plans per gaudir de l'oci de la tardor.

Fent una mica de recerca, veig que el Teatre Poliorama està preparant la versió teatral del clàssic literari 1984, de George Orwell. Diuen els del teatre que "el muntatge ofereix una relectura en present de l'univers orwellià i la seva denuncia dels totalitarismes”. La versió teatral de 1984 es veurà a Barcelona del 30 de setembre al 4 d'octubre. És la versió que va presentar el 2006 Tim Robbins, com una polèmica sàtira de l'ocupació d'Iraq. Robbins fa una relectura del clàssic i l'adapta al present. Com va dir ell mateix, "les advertències de 1984 són més vibrants i necessàries ara que mai". 

Per cert, que Orvell va escriure al Teatre Poliorama de la Rambla el seu assaig Homenatge a Catalunya, una crònica de les seves vicissituds a la Guerra Civil Espanyola. L'escriptor britànic, nascut a l'Índia britànica el 1903, va arribar a Barcelona el 16 de desembre de 1936. Es va allistar al POUM i va formar part activa a la guerra com a soltat, a Osca. Quan van passar els coneguts 'fets de maig', que van enfrontar als comunistes, Orwell estava de permís a Barcelona, a la terrassa del Poliorama, protegint els locals de l'executiva del POUM durant el tiroteig que es va lliurar a la Rambla i la Plaça de Catalunya. Stalin va fer pagar un alt preu a Negrin i la República pel seu suport i aquest preu va incloure la repressió del POUM. Després d'això, George Orwell va tornar a Anglaterra amb les seves idees i el seu projecte literari més reforçat que mai. 1984 va ser l'última novel·la. Aquí descriu les pràctiques de la Unió Soviètica i de l'Alemanya Nazi. També surten les experiències durant la Guerra Civil Espanyola. A més, va introduir el terme omnipresent i vigilant del 'Gran Germà'. La policia del pensament i la dictadura de la neollengua completen l'infern que preveu Orwell pel futur.

L'obra es veurà en anglès amb subtítols. 

Comentaris