20/5/2011 - 13:00h - laMalla.cat

El misantrop

Misantrop


Molière en prosa, Molière en català, Molière al Teatre Nacional. Autor francès, director francès (Georges Lavaudant) i repartiment català per a una peça teatral: El misantrop, que qüestiona la falsedat de la societat i la hipocresia d'un món políticament correcte. Jordi Boixaderas dóna vida al Misantrop que va construir Jean-Baptiste Poquelin (Molière) l'any 1666 i, com sempre passa amb els clàssics, el text és tan actual ara com ho era al segle XVIII. Els bufons de la societat, els diplomàtics que volen quedar sempre bé amb tothom, la senyora respectable que vol salvar l'ànima de tothom i els que, malgrat tot, s’acaben trobant per gaudir finalment d'un amor privat i real.

Quan Molière va escriure El misantrop vivia malalt d'hipocondria i la seva dona l'havia abandonat. Amb aquesta història, aquell home torturat, va expressar el seu malestar pel món i el gènere humà. La misantropia es defineix com una actitud social i psicològica que mostra d’una manera clara i diàfana una gran aversió cap a l’ humanitat en general i els homes i les seves circumstàncies, i Molière, amb la seva intel·ligència, va saber descriure sàviament aquest sentiment i les seves causes. Per això es considera aquesta peça una de les més brillants de l’autor francès. Com també va fer al Tartuffe, en aquesta obra Molière profunditza en la seva visió d'una societat falsa i impostada, ambiciosa i mentidera.

El muntatge de El Misantrop que es pot veure al TNC ( fins el 19 de juny) és una traducció al català i en prosa de Sergi Belbel  (l’original és una obra en vers en cinc actes). Destaca la interpretació de Jordi Boixaderas en el paper de Alceste. La resta del repartiment és brillant: Jordi Bosch, Lluís Soler, Marta Marco, Anna Ycobalzeta, Rosa Novell, Carles Martínez, Jordi Martínez, Ramón Giró y Miquel Bonet...

Comentaris