29/4/2011 - 11:30h - laMalla.cat

El secret de la felicitat

"Si en algún momento tropiezan con una historia, o con alguna de las criaturas que transmiten mis libros, por favor créanselas. Créanselas porque me las he inventado". La barcelonesa Ana Maria Matute ha rebut aquesta setmana el Premi Cervantes i s'ha mostrat nerviosa i emocionada. Emocionada perquè la seva vida és la literatura, és la imaginació, és la pròpia vida convertida en lletres, en paraules que fan de la realitat, aquesta realitat sòrdida i inaguantable moltes vegades, un món equilibrat, explicat, raonat. Schopenhauer deia que "la vida i els somnis són pàgines d'un mateix llibre". Per això, sentir-se premiat per escriure deu ser com rebre un premi per viure la vida amb autenticitat, segons els propis desitjos.

Ana Maria Matute ha estat la tercera dona que ha rebut el Premi Cervantes, després de Maria Zambrano y Dulce María Loynaz. Matute va néixer l'any 1925 i quan tenia només cinc anys va escriure el seu primer conte. Pertany a la generació dels nens de la guerra, com Josefina Aldecoa, com Ignacio Alcecoa, com Sánchez Ferlosio... La seva vida, com la de les altres dones i els altres homes de la seva edat es va dividir en dues parts, la innocència va traspassar la frontera i es va transmutar en altres vides, en altres invents. Ana Maria Matute creu que la literatura és com la vida, per això ens hauríem de creure, efectivament, cada una de les seves criatures de novel·la.

Un secret: "La felicitat no consisteix en aconseguir els ideals, sinó en idealitzar la realitat que tenim"

Quina saviesa! com la que ha deixat darrere seu Maria Isbert, una actriu fins al final, que anava encara pels escenaris amb 90 anys. Maria Ibert tenia l’habilitat de facilitar titulars ocurrents als periodistes. Tenia clares les idees i sabia transmetre sense dificultats el seu pensament. "La veritat de l'actor es troba sobre l'escenari del teatre" -va dir. Sobre l'escenari i també al cinema i a la televisió. Maria Isbert pensava que un bon actor no necessita actuar. Ella deia les frases del seus personatges com si les hagués pensat ella mateixa. Això ho hem comprovat al llarg dels nombrosos tràilers que hem vist de les seves pel·lícules a la televisió durant els darrers dies. Trossos de cinema i també fragments d’entrevistes. En una d’elles la vaig sentir dir aquesta frase: "La felicitat no consisteix en aconseguir els ideals, sinó en idealitzar la realitat que tenim". Enorme el llegat de la gran actriu i fantàstica persona. Moltes gràcies.

Comentaris