30/4/2010 - 09:00h - laMalla.cat

Els 50 anys de Psicosis

L'estrena va ser el 16 de juny de 1960 i després la Paramount Pictures va distribuir la pel·lícula a tot el món. Es deia Psicosis, un dels èxits més celebrats d'Alfred Hitchcock. Està basada en la novel·la del mateix nom de Robert Bloch i el director britànic va comptar amb la col·laboració del guionista Joseph Stefano per fer una de les pel·lícules de suspens més impactats de la història del cinema. Diria que no exagero, però en cas de dubte, sempre podem tornar a veure la cara de terror de Janet Leighen morint a ganivetades a la dutxa d'aquell motel perdut de la mà de Déu. I la música!. Norman Bates-Anthony Perkins, no va tornar a ser el mateix després d'aquella memorable interpretació.

 

El cos de la dutxa no era de Janet Leighen

He dit la cara de terror de Janet Leighen perquè sembla que la propietària del cos que apareixia mullat i ple de sang era una stripper de Las Vegas anomenada Marli Renfro, diu Robert Graysmith al llibre que acaba de publicar: The girl in Alfred Hitchock shower (La noia de la dutxa d'Alfred Hitchock). A Renfro la van donar per morta durant anys, però sembla que la llegenda que afirmava la seva mort a la mida de la ficció no era certa i encara viu tranquil·lament a Califòrnia.

Una altra novetat per celebrar el 50è aniversari de Psicosis: The Moment of Psycho: How Alfred Hitchcock Taught America to Love Murder. Aqui, David Thompson analitza la influència d’aqueta pel·licula en el cinema i la societat nord-americana.

Parlaré més sobre el tema, per celebrar aquest mig segle. De moment, uns apunts per a la fitxa: Janet Leigh para ser nominada a l'Òscar a la millor actriu de repartiment l'any 1961 per la seva interpretació de la pobre Marion Crane. També va obtenir el Globus d'Or a la millor actriu de repartiment. De la seva banda, Anthony Perkins no va ser nominat per l'Acadèmia pel seu memorable paper.

Comentaris