15/1/2009 - 19:02h - laMalla.cat

Ha copiat Woody Allen el guió de 'Vicky Cristina Barcelona?'

Cartellvichy


Quina pregunta més infame! dirà, segurament, qualsevol admirador del cineasta novaiorquès. No, no i tres vegades, no!. És veritat que la paraula 'còpia' (o aquella altra més tècnica: 'plagi'), espanta al més pintat (perdó per la literalitat de la traducció del 'más pintado' castellà), però aquest fet sempre és possible i totalment probable. De totes formes, com es pot provar això?, qui pot assegurar que determinat autor ha agafat el text d'un altre i s'ha apropiat de les idees o les paraules sense sentir el rugit de la culpabilitat?. No ho sé. El cas és que l'escriptor i fotògraf Alexis de Vilar ha posat el crit al cel per la coincidència (diu) entre la història, les situacions i els personatges que formen part del seu llibre Goodby Barcelona i la història, les situacions i els personatges que formen part de la pel·lícula Vicky Cristina Barcelona.

Alexis de Vilar ha escrit una carta oberta a Woody Allen i desprès ha buscat la manera de fer-la arribar a la premsa de mig món. Aquí diu al director de cinema que no té dret a estar entre els millors autors de guions originals dels premis de la WGA (Writers Guild America) el proper 7 de febrer perquè el guió de Vichy... no és seu. Vilar considera que Allen sí podria optar al premi al millor guió adaptat si hagués inclòs als crèdits de la pel·lícula: "basada en la novel·la Goodbye, Barcelona, d'Alexis de Vilar."  En una nota enviada a alguna editorial de Barcelona, Alexis de Vilar diu que aquest mateix mes de gener pensa presentar una demanda per plagi davant els jutjats de Barcelona contra els productors de la pel·lícula. "Si el Sr. Allen -escriu- no es retracta abans del 7 de febrer, per signar com a guionista original de Vicky Cristina Barcelona, em veuré obligat a presentar una demanda per plagi davant els tribunals de Nova York".  Fa uns mesos, Alexis de Vilar va arribar a afirmar que la pel·lícula li semblava molt dolenta i que els productors i el director van canviar a última hora el primer títol que tenien pensat (Midnight in Barcelona) per evitar paranys amb el seu Goodbye Barcelona. Si Woody Allen sap alguna cosa sobre aquest embolic, no ha dit res i ens atrevim a dir que tampoc dirà o farà res al respecte.  Segons m'ha dit algú que ha llegit el text d'Alexis de Vilar, és veritat que tenen certes similituds, però com podrà demostrar el plagi d'Allen? He vist la pel·lícula i  m'ha semblat molt curiós el retrat que es fa de la ciutat, vista a través de l'objectiu d'algú que vol quedar bé però que no coneix en profunditat Barcelona. Tenint en compte que Alexis de Vilar va néixer a Barcelona, pot semblar una paradoxa aquesta distància narrativa.

Alexis de Vilar, com ell mateix explica, va  escriure Goodbay Barcelona al 1987 i va estar entre els finalistes del Premi Planeta aquell mateix any. Per cert, que ara està a la venda a la seva web. Quines coses…

Comentaris