23/2/2009 - 08:12h - laMalla.cat

Henning Mankell trasllada l'Àfrica al TNC

Antilops


"Generalment és difícil, fins i tot gairebé impossible, decidir amb exactitud quan s'inicia el procés d'escriptura d'una novel·la o d'una obra de teatre. En el cas d'Antílops, però, recordo perfectament com va ser". Henning Mankell explica que fa més de vint anys, quan vivia a Zàmbia, uns suecs experts en ajuda internacional el van convidar a sopar. La casa era molt gran i tenia molts criats, però per a ells eren totalment invisibles. En aquells moments, l'escriptor suec va tenir el primer impuls per escriure la peça que desprès es va convertir en Antílops, una obra de teatre. Per als nombrosos admiradors que té per aquesta banda d'Europa l'autor nòrdic, aquesta notícia no deixa de ser una sorpresa, acostumats als relats, a vegades freds com ganivetades, als quals ens té acostumats Henning Makell. Però no és un autor llunyà pels escenaris. De fet, va començar la seva carrera literària com a dramaturg i quan es va casar amb Eva Bergman, filla d'Ingmar Bergman, directora del Backa Teater de Goteborg, van treballar junts en diferents projectes teatrals. Àfrica, d'altre banda, també ha estat un tema recurrent per al creador de Kurt Wallander i un lloc on passa gran part de l'any. No oblidem que Mankell és el director general del teatre Avenida de Maputo.

A Antílops els personatges principals són els negres, però no surten físicament. Són una il·lusió òptica, com el paisatge. En un primer moment, l'obra pot semblar que està ambientada en qualsevol casa sueca, però poc a poc es descobreix que tot el que allí passa, passa a l'Àfrica, que envaeix l'espai a mida que els conflictes laborals i personals surten a la llum. Aquesta és la història d'una parella que està a punt de deixar l'Àfrica després de catorze anys treballant en un programa d'ajuda internacional. L'últim dia de la seva estada al continent africà, reben la visita de l'home que ocuparà el seu lloc i també decideixen fer balanç dels darrers anys, davant l'estupor de la visita. Diuen els del Nacional que el relat "recorda Dansa de mort d'August Strindberg, per les tensions del matrimoni turmentat". També es nota a la peça teatral "l'elegància narrativa i la tendència natural de l'autor al thiller".
Henning Mankell ha dit que Antílops està escrita "des de la ràbia", i és una crítica cap a l'actitud de molts "experts europeus que van a l'Àfrica per viure la vida i no realitzen les tasques que tenen assignades. En realitat -considera Mankell- arriben al continent africà més experts dels que farien falta.

Antílops es podrà veure del 27 de febrer a l'1 de març al Teatre Alegria de Terrassa i ocuparà la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya del 7 al 29 de març. La traducció al català és de Feliu Formosa, amb la col·laboració de Carolina Moreno. La direcció és de Magda Puyo i la Producció del Centre d'Arts Escèniques de Terrassa (CAET). Els protagonistes són Jordi Martínez i Munsa Alcañiz.

Comentaris