16/4/2010 - 18:01h - laMalla.cat

La nostàlgia i les novel·les de l'oest

“Sóc un vell insensat que s’atreveix ara a ser jove”. Francisco González Ledesma ha presentat La Dama i el Recuerdo (Planeta), signada pel seu alter ego Silver Kane i presentant aquesta típica i tòpica novel·la de l’oest l’escriptor torna al passat, el seu i el de tots. González Ledesma sempre parla del seu barri, el Poble-sec, "trist i fosc". Explica que els seus primers anys es van desenvolupar "al pati del darrere de les cases". Els seus pares eren obrers i ell es va criar com un nen senzill i marcat per les reivindicació d’una vida millor. Per a un jove periodista a la Barcelona dels anys 50, amb aquestes característiques socials i amb olor a “rojo” autèntic, era bastant difícil fer carrera literària. La censura mirava amb lupa les creacions dels sospitosos i qualsevol símptoma reivindicatiu era valorat com una heretgia.

El jove González Ledesma, però, va guanyar el Premio Internacional de Novela l’any 1948 amb la seva primera obra, Sombras viejas, però de seguida els censors van prohibir la seva publicació i el van posar a la llista dels escriptors impublicables. Per sort, l’Editorial Bruguera va arribar al seu rescat i li va proposar escriure guions de còmics (El inspector Dan i Doctor Niebla) i després les novel·les de l’oest sota els pseudònim de Silver Kane. Va obtenir un gran èxit i va combinar aquesta feina amb la de redactor de La Vanguardia. Quan va acabar la dictadura, durant els anys 70, va poder, finalment, publicar les novel·les que realment li agradaven.

Ara, el vell periodista i escriptor ha volgut acceptar el desafio i s’ha atrevit a tornar als anys joves de l’aventura i la passió, “del sofriment i la virginitat literària”. Diu que volia saber si “després de tants anys era capaç de tornar a escriure com un jove, tornar a la puresa de l’aventura i ressuscitar un món que va ser”. Curiós repte.

Per acabar, uns apunts: Silver Kane va publicar 400 novel·les de tots el gèneres en només 30 anys i va ser un dels escriptors més venuts durant dècades, especialment als quioscos. La gran competència durant aquells anys era Marcial Lafuente Estefanía.

Per anar fent boca, així comença La Dama y el Recuerdo: "Aquella mañana ocurrieron en Jackson, Kansas, cuatro cosas juntas que no habían ocurrido nunca: se pararon a la vez cien relojes de cuerda, llegó un jefe indio que quería comprar la paz para su pueblo, un pistolero llenó un saloon no de clientes, sino de muertos, y un hombre perfectamente vestido quiso comprar un cementerio".

Comentaris