10/6/2011 - 12:07h - laMalla.cat

Les frases de Haruki Murakami

Murakami ha estat a Barcelona, no és la primera vegada. Ara ha vingut a la ciutat per recollir el Premi Internacional de Catalunya. En el seu discurs va dir: "Bona nit, Barcelona" i va continuar parlant en contra l'energia nuclear. El seu país ha vist la cara lletja, molt lletja, de les centrals nuclear.

Murakami diu que "escriu pels seus lectors", però si li donen un premi, el recull, és clar. Són 80.000 euros, que donarà als damnificats del tsunami de Japó.

 

“Tot s’acaba extingint”

Murakami pensa que els estats no duren per sempre, "tot s'acaba extingint, no hi ha res immutable". Diu això perquè, segons afirma, els científics auguren un terratrèmol de gran magnitud per als propers 20 anys a la regió de Tokio. L'escriptor s'ha mostrat crític, molt crític, amb l'ús de l'energia nuclear al Japó, malgrat les bombes atòmiques del 1945 a Hiroshima i Nagasaki. Ara, la central de Fukushima amenaça en silenci a una població històricament maltractada per la cruel ferida de la radiació.

Mirada al passat sense deixar de veure el futur

Per cert, diu Murakami que la mirada cap a Orwell a 1Q84 "és la meva obra més ambiciosa". "Orwell va escriure mirant el futur, i jo, amb la meva novel·la, vull fer tot el contrari, mirar cap al passat, però sense deixar de veure el futur". 1Q84 és ja un èxit de vendes.

Faig totes les coses que fan els japonesos, però m’agrada el jazz i Dostoievski

Haruki Murakami compleix amb el tòpic japonès, és un home tímid i amable. "Vaig néixer i vaig créixer al japó, parlo japonès, menjo aliments japonesos i faig totes les coses que fan els japonesos, però m'agrada el jazz i la literatura occidental, des de Dostoievski fins a Stephen King". Sempre s'ha sentit com un pont entre l'occident i l'orient. Potser per això sap crear móns molt personals, situats entre la realitat i el somni, entre la bondat i la maldat de l'ésser humà.

Quina sort, llegir Haruki Murakami!

Comentaris