7/1/2009 - 01:30h - laMalla.cat

Maruja Torres, Nadal 2009

"Si jo estic aquí amb vosaltres, és que estic morta". Maruja Torres deia això la nit de Reis d'aquest 2009, quan ja es va fer públic que havia estat la guanyadora del Premi Nadal amb Esperadme en el cielo. L'escriptora barcelonina diu que a la novel·la surten els seus amics, la seva ciutat, el seu barri i ella mateixa, la seva generació sencera. Especialment estan representats Terenci Moix i Manuel Vázquez Montalbán. I tinc ganes de dir que sense ells Barcelona i la literatura actual fa temps que s'han quedat orfes, sense la particular imaginació i intel·ligència que donaven al fet d'escriure. El Carvalho de Vázquez Montalbán cremava llibres a la xemeneia de la casa de Vallvidrera i Terenci cremava els 'Ducado', i també la vida, sota un somriure que moltes vegades amagava un patiment. Sempre cal felicitar als que guanyen premis, per aquella part que segurament tenen de merescuts. En aquest cas, i a l'espera de llegir Esperadme en el cielo, Maruja Torres ens ha recordat com sona el vell bolero d'Antonio Machín, al ritme de les 'maracas'. Nadal, Maruja Torres, Terenci Moix, Vázquez Montalbán, Raval, cinema, Barcelona...

Precisament, Barcelona era també la protagonista de 'Nada' el primer Premi Nadal que va guanyar una jove de 22 anys, Carme Laforet. Per commemorar els 65 anys d'aquest aniversari, Destino treu aquest 7 de gener una edició de luxe d'aquesta estupenda història, que introdueix al lector en una deprimida i fosca ciutat que viu les penalitats i l'incertesa de la postguerra.

Un altre periodista, el locutor de Catalunya Ràdio, Gaspar Hernàndez, ha estat el guanyador del Premi Josep Pla, amb la seva primera novel·la: El silenci. Explica l'evolució espiritual d'una jove japonesa que ha superat un càncer. La història està ambientada a l'illa de Formentera.

Comentaris