9/9/2011 - 12:22h - laMalla.cat

Patricia Cornwell, 'Red Mist'

Patricia Cornwell ha estat la guanyadora del V Premio Internacional de Novela Negra RBA, per Red Mist. Primer va ser Francisco González Ledesma, després Andrea Camilleri, Philip Kerr i el nord-americà Harlan Coben. A la cinquena edició del certamen,  l’escriptora de novel·la negra més llegida del món, nascuda a Miami, ha estat qui ha rebut els 125.000 € del premi.

Red Mist recupera a la patòloga Kay Scarpetta, la directora del Centre Forense de Cambridge. En aquesta ocasió Cornwell basa la seva història més en el cervell, a l'estil d'Agatha Christie, que en les tecnologies, com passava a les anteriors novel·les. Com saben molts aficionats, les aventures de Scarpetta van inspirar sèries de televisió tan emblemàtiques com C.S.I. o Bones. De fet, Cornwell va ser la primera que va ficar els lectors dins del món de la criminologia forense. Pocs autors havien explorat abans aquest món que ara resulta tan apassionant i ple de recursos literaris.

Patricia Cornwell va recollir el premi amb el seu estil pulcre de dona pràctica de negocis i va dir que "escriure un llibre és com tenir un fill, amb totes les seves dificultats i dubtes". La  motivació per continuar escrivint -va dir també Cornwell- és "saber que els personatges dels meus llibres permeten als lectors navegar per territoris, a vegades foscos". Finalment, es va mostrar agraïda pel guardó i es va acomiadar dient: "mil gràcies, o millor dit, 125.000 gràcies".

El Premi de Novel·la Negra de RBA és el primer de la temporada i és una cita de retrobament als jardins de l'Hotel Juan Carlos I. Com sempre, molta gent de la política junt amb els editors, llibreters i periodistes. Ferran Mascarell, que l'any passat era directiu d'RBA, aquest any ha assistit com a conseller de Cultura. Artur Mas, president de la Generalitat, va lliurar el premi a l'escriptora nord-americana. També vàrem veure l'expresident José Montilla, l'exalcalde Jordi Hereu o Pasqual Maragall. La ministra de Defensa, Carme Chacón, va saludar efusivament la poderosa agent literària Carmen Balcells, que no es prodiga molt per aquests saraus. Entre les converses del còctel-sopar al costat de la piscina, vaig sentir parlar de la crisi, però també de nous projectes: de nous llibres, de nous i antics programes de llibres a la televisió. L'editor de d'Henning Mankell (Tusquets) em va assegurar que la nova novel·la de l'autor suec és commovedora.

Imprescindibles també els evocadors plats del sopar, inspirats en arguments de novel·la, com bufets reencarnats, relíquies goloses, pocions y verins. Em va agradar molt la ‘Xocolata tòxica amb ametlla virulenta’.

Comentaris