2/6/2011 - 07:20h - laMalla.cat

Vesteixo de negre, tinc els ulls verds

"Faig aquesta cançó per a tu,
Senyor del Món,
Ho tens tot, menys aquesta cançó."

D'un llibre de poemes de Leonard Cohen, The energy of slaves, traduït per l'editorial Visor com La energía de los esclavos. És un llibre publicat durant els anys 70 i és un descobriment. Descobriment d'una altra manera de dir els poemes. Eren molt diferents als que havia llegit abans, densos i moltes vegades complicats d'entendre. La poesia explica els instants.

El primer disc de Leonard Cohen que vaig comprar va ser a Picadilli Circus. Un altre descobriment. Feia molts anys que havia gravat aquelles cançons, però les vaig entendre dècades després. Sempre hi ha un moment per a cada cosa. I les paraules estan plenes de paisatges. Els paisatges de Grècia, on va viure el cantant durant anys, a Hydra, una illa meravellosament verd, blanca i rosa, com les buganvilies que s'enfilen per les parets. Leonard Cohen és la vida explicada com una cançó interminable.

El Premi Príncep de Astúries de las lletres d'aquest any és pel cantant canadenc Leonard Cohen, pel seu "imaginari sentimental'. Cohen és un admirador de Federico García Lorca des que va llegir Poeta en Nueva York. Després va dedicar al granadí Take this Waltz i li va posar a un fill seu el nom 'Lorca'.

Diu:
"Vesteixo de negre.
Tinc els ulls verds.
Quan em dóna la llum de determinada forma."

Comentaris