1/6/2009 - 06:00h - laMalla.cat

Autodeterminació

 

Publicat al diari Avui el 5 d'octubre del 1987.

Hi ha llibres que comences a subratllar i no pares fins al final. És el que m'ha passat amb Nació i autodeterminació, de Miquel Porta Perales, que acaba de publicar Edicions La Magrana. És una obra apassionada i apassionant sobre el que l'autor anomena "el debat nostre de cada dia".

Un dels mèrits que té és desmentir, des de posicions d'esquerres, tots els tòpics que s'han bastit contra el nostre nacionalisme en nom de l'esquerra: "El nacionalisme català no és un nacionalisme intolerant, egoista i agressiu, sinó que tan sols és la resposta a un altre nacionalisme que generalment sí que ha estat intolerant, egoista i agressiu".

El dolent de la pel·lícula és Jordi Solé Tura, per al qual l'autodeterminació "significa l'amenaça de ruptura de l'actual marc estatal", la "ruïna del procés democràtic a Espanya", tot "precipitant-nos en la via morta d'uns independentismes inviables i catastròfics" que no ens conduirien sinó, altre cop, al centralisme. Miquel Porta contesta que l'argument de Solé Tura és un xantatge teòric i afirma: "L'autodeterminació és un dret elemental, i reivindicar un dret elemental no és reaccionari, encara que fer-ho faci reaccionar les forces fàctiques més retrògrades".

Porta Perales, crític d'idees i creador d'idees, rebutja, però, la violència: "La lluita armada no és sinó l'expropiació militarista d'un moviment que ha de ser de masses. L'alliberament nacional serà un moviment democràtic de masses o no serà". Ara bé: "La lluita democràtica no té per què excloure ni la radicalitat ni la conquesta d'objectius ambiciosos".

És curiós. Jo ara, l'any 2009, continuo estant plenament d'acord amb allò que deia Miquel Porta Perales sobre l'autodeterminació l'any 1987. En canvi, ell segurament ara no hi coincideix, amb allò que deia l'any 1987. Certament curiós.

 

Comentaris