27/7/2009 - 06:00h - laMalla.cat

CCOO i la democràcia

 

Publicat al diari Avui el 30 de novembre del 1987.

Des del punt de vista democràtic, el primer que crida l'atenció del recent congrés confederal de Comissions Obreres és el pluralisme de tendències i el debat sense embuts, la manca de falses unanimitats. El congrés ha respectat les minories, fins al punt que no ha estat escombrada de la nova direcció ni la més petita de les tres tendències. A més, la tendència majoritària era formada per corrents diferents. Ja sé que tots plegats són comunistes, que ha estat, per tant, una pluralitat comunista, però el mèrit democràtic hi és igual.

La segona cosa a destacar és que amb l'aclamació del fins ara secretari general, Marcelino Camacho, Comissions ha aplaudit de fet la lluita esforçada i decidida de tot el sindicat per arribar a l'actual règim democràtic.

En tercer lloc, amb l'elecció del jove Antonio Gutiérrez com a primer dirigent, Comissions ha apostat per la vitalitat del sindicalisme, cosa que vol dir jugar fort a favor de l'aprofundiment de la democràcia. Perquè democràcia no solament significa eleccions, sinó també pluralitat de centres de poder. Convé que a la societat civil hi hagi organitzacions fortes i independents, que defensin els diferents sectors socials. Si el poder es concentra massa, es va a parar a un Estat totalitari com el soviètic, que ja es veu que és una cosa que no rutlla i que no convé.

Comissions Obreres és, doncs, tres vegades democràtica. Perquè practica la democràcia interna, perquè en temps de dictadura lluita per aconseguir la democràcia, perquè en època de llibertat mira d'aprofundir la democràcia.

La idea de la democràcia entesa, entre altres coses, com a pluralitat de centres de poder, expressada en aquest article meu de fa més de vint anys, em continua semblant ara una idea del tot convincent.

 

Comentaris