5/4/2011 - 11:30h - laMalla.cat

Societat civil

 

Publicat al diari Avui el 28 de juliol del 1989.

És civil allò que no és una altra cosa. L'àmbit civil sempre s'ha definit per contraposició. Civil com a contrari a aristocràtic, a rural, a militar, a eclesiàstic... i avui dia la societat civil és allò que no forma part de les administracions públiques, del domini dels polítics. Per exemple, tot el nostre teixit associatiu: sindicats d'assalariats, sindicalisme pagès, organitzacions empresarials, col·legis professionals, associacions de veïns i de pares d'alumnes, el moviment juvenil i el de la gent gran i el de consumidors i usuaris, les entitats d'acció cultural, els clubs esportius, més enllà de la seva dimensió esportiva, i l'Església, més ençà de la seva funció espiritual. I també, és clar, les empreses privades i les cooperatives i la premsa i etcètera.

El primer gran èxit de l'antifranquisme va ser democratitzar la societat civil, pas previ per arribar a la democràcia política. El gran esdeveniment present a Polònia, a Hongria, a la Unió Soviètica és que emergeix, de mica en mica, una societat civil democràtica; és a dir, que van pel bon camí.

El mal és que entre nosaltres el necessari equilibri entre l'àmbit oficial i l'àmbit civil és de fet un desequilibri. Patim una atonia civil, aquesta és la veritat. Ens cal revifar la societat civil. Jo penso que una de les maneres de contribuir-hi és que els mitjans de comunicació parlin més de la societat civil i que en parlin des d'una òptica civil i no pas política. Mirar amb ulls polítics el que passa al Barça, al Col·legi d'Advocats, a la diòcesi de Barcelona o al món casteller és una cosa sense solta ni volta, tan poca-solta com seria valorar els resultats d'unes eleccions polítiques examinant quants culers i quants periquitos hi ha entre els elegits, i quants advocats i quants economistes, i quants catòlics i quants ateus, i quants castellers d'una colla i quants d'una de rival. Oi que no ho fem? Doncs el que no volem per als polítics no ho hem de voler per als altres.

Vet aquí un tema ben viu, ben vigent.

 

Comentaris
 1. Avatar
  Lluís diu:

  Això de "societat civil" em fa molta gràcia. Em recorda els ells mals temps de Convergència, però és clar, com han tornat hauré de tornar-ho a veure. Jo crec que quan dèiem "poders fàctics" ens enteníem molt millor.

  05/04/2011 - 19:31h
 2. Avatar
  slots diu:

  La societat civil ha d'entendre i assumir la responsabilitat per les seves accions, i si es fa correctament, és possible construir un element democràtic. Però cada vegada va començar a notar que la democràcia pot tenir l'altre costat de la moneda, això és un joc en el qual guanyar el poder o la gent - no hi ha altra manera de donar. Jo era una mica exagerada, va dir, però l'essència segueix sent la mateixa d'aquest.

  26/04/2011 - 16:53h