4/12/2008 - 06:00h - laMalla.cat

Unió de Pagesos

Article publicat al diari Avui el 20 d'abril del 1987.

La revista de la Unió de Pagesos de Catalunya, La terra, acaba de convertir-se en quinzenari, superant l'etapa mensual. Ben feta, dirigida pel periodista Humbert Roma, amb més de quinze mil exemplars, és una mostra de l'empenta del sindicat del camp.

Fundada l'any 74, la Unió de Pagesos va reunir el seu congrés constituent el novembre del 76. Volia defensar l'explotació familiar agrària, representar els qui treballen directament a la terra o a les granges. Ho fa. Es declarava unitària. Ho és: agrupa quasi tots els pagesos sindicalment actius i hi conviuen una majoria d'independents amb afiliats a tots els partits. Es declarava independent. Ho és: ho sap bé tant el departament d'Agricultura d'aquí com el ministeri d'Agricultura d'allà. Es declarava democràtica. Ho és, fins a l'exageració: cap dirigent alliberat del treball quotidià a la terra o a la granja; res de culte a la personalitat; direcció àmplia i col·legiada; debat lliure i permanent.

Decisiva a l'hora de vertebrar la Catalunya rural, escola de quadres democràtics, no només s'hi han format centenars de sindicalistes pagesos, sinó també molts dirigents d'administracions públiques, cosa que no li ha valgut pas cap tracte de favor: de diner públic, la Unió de Pagesos només en rep uns deu milions l'any. A Catalunya, les cámaras agrarias, fòssil vivent del franquisme rural, reben uns mil milions anuals. És a dir, cent vegades més!

Pobres però eficients, a la Unió de Pagesos no hi ha un pam de brut. Quan em reencarni, naixeré pagès per poder-m'hi afiliar.

Admirem persones, admirem obres d'art. Podem admirar, també, una organització? I tant que sí! Aquest article de l'hemeroteca personal expressa i argumenta la meva admiració, l'any 1987, cap a la Unió de Pagesos, el sindicat del camp.

 

 

Comentaris
  1. Avatar

    Gràcies, Joan, per la cita, que tants bons records –molt més abundants i sobretot enriquidors que alguns, pocs, de dolents– em porta. L'aportació d'Unió de Pagesos a la lluita democràtica i per les nostres llibertats nacionals ha estat decidida i cal que aquest país nostre –la terra, que té dret a ser lliure– li ho reconegui. Una abraçada.

    04/12/2008 - 21:27h