28/9/2011 - 17:16h - laMalla.cat

Observant l'Univers

 

El Parc Astronòmic del Montsec, situat a cavall entre les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà, és un excel·lent complexe dedicat a l'estudi i la divulgació de l'astronomia. El Centre d'Observació de l'Univers és una instal·lació ubicada a Àger on trobem telescopis i exposicions relacionades amb l'astronomia. Allà trobem l'Ull del Montsec, una fantàstica cúpula on es projecten documentals i imatges en directe del cel lleidatà. La cúpula i la paret frontal són mòbils, un fet que permet a l'espectador poder gaudir de les estrelles assegut còmodament en la seva butaca.

I en el capítol que afegim tot seguit parlem també de contaminació atmosfèrica i d'un catamarà ecològic, una embarcació que es desplaça mitjançant energia elèctrica generada per turbines eòliques i plaques fotovoltaiques.

 Espero que us agradi!

21/9/2011 - 13:17h - laMalla.cat

Cìència i medi ambient

 

Toca parlar de ciència però ho farem de manera planera i senzilla. Aquí teniu el segon capítol de la temporada que estic segur agradarà, sobretot, a tots aquells i aquelles que teniu sensibilitat pels temes científics. En aquest cas, visitem el Parc Mediterrani de la Tecnologia, a Castelldefels on veurem alguns dels projectes de caire ambiental que s'hi desenvolupen.  Coneixerem el projecte "Compoball" que consisteix en el tractament de la matèria orgànica procedent dels residus urbans per fabricar un compost d'alta qualitat, un element que s'utilitza per adobar els camps. Anirem també fins a Agròpolis, una unitat cientifico-tècnica especialitzada en els àmbits de l'enginyeria agroalimentària, la biotecnològica i l'enginyeria del medi ambient i del paisatge. També visitarem el Sincrotró Alba. Això del Sincrotró espanta una mica però no és més que un microscopí gegantí on s'analitza l'estructura de la matèria per diverses aplicacions, des de l'estudi de la contaminació, la propietat dels materials de la construcció fins a la biologia mol·lecular o les teràpies mèdiques. En resum, ciència i medi ambient en aquest nou capítol del Natura't. Espero que en gaudiu!

 

14/9/2011 - 14:15h - laMalla.cat

La bicicleta i la mobilitat a les grans ciutats

Ja el tenim aquí! Avui comença la NOVA TEMPORADA del Natura't. Aquest dimecres, a les 20.30h s'emet per GavàTV i per la XTVL el primer capítol de la temporada. El convidat en aquest primer capítol és el gavanenc Àngel Edo, ex-ciclista professional de l'equip Kelme. Amb ell parlarem de la bicicleta com a transport perfecte i el que més beneficis ens comporta. Veureu també una nova secció on parlarem amb un expert en mobilitat, l'Ole Thorson. Amb ell parlarem de la problemàtica dels desplaçaments i el trànsit diari. I és que Barcelona o la seva Àrea Metropolitana ha de potenciar altres sistemes de transports alternatius al vehicle privat si no vol caure en un col·lapse circulatori permanent. En aquest capítol també tractarem el reciclatge de l'oli domèstic amb l'empresa Oliclac.  No us el perdeu!!!

També podeu seguir el programa al facebook: www.facebook.com/naturat

 

3/8/2011 - 14:21h - laMalla.cat

Del col·lapse energètic a Olduvai

  
  

Interessant l'article del David Ruyet sobre el límits del creixement sostenible. Es compliran les teories malthusianes...? Anirem cap al col·lapse i cap a una època post-industrial...? No ho podem saber del cert però el panorama actual no acompanya gaire. Per si de cas, no està de més canviar el nostre estil de vida i ser més eficients i sostenibles. El nostre planeta ens ho agrairà!!!

http://davidruyet.wordpress.com/2011/07/10/teorias-del-colapso-energetico-iv-olduvai-o-vuelve-el-hombre-de-cromagnon/

2/6/2011 - 12:35h - laMalla.cat

Reforestació pionera a les muntanyes catalanes

Al vessant sud del Turó del Montbaig a Viladecans (Baix Llobregat) s'hi poden veure unes terrasses replantades mitjançant una experiència pionera pel que fa a la regeneració forestal. La tècnica consisteix en la instal·lació d'unes caixes circul·lars anomenades Waterbox que acumulen l'aigua de les precipitacions i també la que procedeix de la condensació de l'atmosfera. Aixó permet la supervivència del 90% dels arbres i arbusts plantats recentment i aporta la humitat necessària durant els mesos més eixuts de l'any. L'experiment l'ha dut a terme l'empresa Transfer Consultancy, amb l'ajuda dels ajuntaments de Sant Boi i Viladecans i la iniciativa s'emmarca en el projecte "Life+Deserts Verds" subvencionat per la Unió Europea. Tot plegat, el que es pretèn és mantenir la vegetació replantada en aquests vessants castigats pel foc, amb fort pendent, marcada erosió i amb manca d'humitat.

                    Font: TRANSFER Latin Business Consultancy

11/5/2011 - 14:35h - laMalla.cat

Els GRAF: el Grup de Recolzament d'Actuacions Forestals

 

Els GRAF (Grup de Recolzament d'Actuacions Forestals) és un cos especialitzat dels Bombers de la Generalitat dirigit a la prevenció i a l'extinció dels incendis forestals. La seva feina consisteix en preparar el terreny per facilitar l'extinció a la resta de mitjans, en reduir el combustible existent als boscos i actuar en zones inaccesibles on no poden arribar els mitjans aeris o terrestres. Realitzen, entre d'altres tasques, cremes controlades o foc tècnic, útil per fer disminuir la biomassa excedent dels boscos i imprescindible per atacar els incendis més virulents i parar el seu avanç implacable a partir de contrafocs.

Aprofitem per comunicar-vos que d'aquí a pocs mesos podreu veure el capítol i el reportatge per la Xarxa de Televisions Locals. L'equip del Natura't vol agraïr a la UTGRAF la seva predisposició i col·laboració per a la realització d'aquest reportatge.

Més informació a: www.facebook.com/naturat

18/3/2011 - 18:06h - laMalla.cat

El Natura't ja té Facebook!

Hola amics/amigues!

Us informem que el Natura't ja té la seva presència al Facebook! Com som molt moderns i ens agraden les xarxes socials hem pensat que la millor manera d'estar en contacte amb tots vosaltres és creant una pàgina al Facebook. 

 http://www.facebook.com/naturat

Estem preparant la nova temporada que s'estrenarà aquest mes d'abril i en breu podreu seguir els nous capítols, inicialment, per GavàTV o -en el seu defecte- per la web http://www.gavatv.xiptv.cat. A partir de l'estiu i durant tota la tardor vinent s'emetran per la Xarxa de Televisions Locals (en una versió ampliada).

Gràcies pel vostre interés i fins aviat!

 

26/1/2011 - 12:04h - laMalla.cat

La biomassa: font d'energia renovable

Els boscos de la comarca del Baix Llobregat són una font inesgotable d'energia. Les nostres pinedes proporcionen biomassa, és a dir, estelles de fusta procedents de les branques i els arbres que, triturades i assecades, proporcionen combustible per a les calderes. La població veina de Begues encapçala l'aplicació de noves energies en els seus equipaments públics. En aquesta cas han aprofitat l'excedent de fusta existent als nostres boscos per generar biomassa, un tipus d'energia renovable, neta i econòmica. La instal·lació de calderes de biomassa per generar aigua calenta i calefacció a diversos equipaments municipals d'aquesta població suposarà un estalvi  del 30% d'energia, a banda d'altres efectes positius pels ciutadans i per l'entorn. La biomassa procedeix de l'estellatge dels arbres i del seu assecat durant uns sis mesos aconseguim disposar d'un combustible natural i una font energètica renovable, barata i neta. La població veina de Begues ha començat el cicle per implantar aquesta nova font d'energia renovable mitjançant la instal·lació de calderes de biomassa. La intenció principal d'aquesta acció és l'estalvi de gas i gasoil i l'aprofitament dels seus recursos forestals. Amb la generació d'energia tèrmica procedent de la biomassa es pot estalviar entre el 20 i el 40% del total de les factures de gas i gasoil. A Begues, en aquests darrers mesos s'han instal·lat calderes i sitges per emmagatzemar les estelles a diversos equipaments municipals com, per exemple, la piscina municipal. Aquesta energia garantirà calefació i aigua calenta a aquest i a d'altres equipaments. Els propietaris forestals han participat activament en aquesta iniciativa ja que la generació de biomassa permet treure rendiment als boscos. L'extracció de la fusta i la neteja dels boscos de Begues o de poblacions veines permet activar l'explotació forestal, rendibilitzant els aprofitaments fustaners, reduint, alhora, el risc d'incendi forestal. L'ús de combustibles renovables va guanyant adeptes. L'excés de biomassa en els boscos de pi blanc obliga a plantejar una gestió forestal més activa i que permeti el màxim aprofitament energètic de la fusta. Begues ja treballa en aquesta energia verda. Ara només cal que altres poblacions del Baix Llobregat o de Catalunya s'animin a aquesta manera neta i econòmica de gestionar els nostres recursos naturals.

5/1/2011 - 13:16h - laMalla.cat

Eclipsi parcial

 

El passat dimarts, dia 4 de gener, vam gaudir d'un eclipsi parcial de sol, un fenòmen astronòmic que es repeteix periòdicament i que en aquesta ocasió es va poder observar força bé gràcies a les bones condicions meteorològiques. Aquest eclipsi solar parcial va tenir la peculiaritat que es va poder veure des de la mateixa línia costanera i amb el mar com a horitzó. De fet, no es veia el sol eclipsat amb el mar de teló de fons des del 1961 i aquesta observació "costanera"no tornarà a passar fins el 2030. El castell de Montjuïc i la platja de Castelldefels van ser alguns dels punts de trobada d'aficionats i curiosos que no van voler perdre's l'eclipsi parcial de sol. Malgrat que els núvols van fer una mica la guitza i no van deixar veure la primera fase de l'eclipsi, finalment, van deixar veure el sol mig mossegat per la lluna. Els darrers eclipsis parcials es van poder veure a Catalunya l'any 2005 i 2006. L'eclipsi del 4 de gener es va poder veure a tota Europa Occidental i el nord d'Àfrica. Aquell que no va poder veure'l  en directe haurà d'esperar 4 anys ja que el proper eclipsi parcial s'espera per l'any 2015.

 

Eclipsi parcial (04/01/2011)

 

 

31/12/2010 - 10:41h - laMalla.cat

Els transgènics

 

Els aliments transgènics són aliments obtinguts d'espècies a les que s'han afegit de manera artificial gens que no els són propis mitjançant tècniques de biotecnologia i enginyeria genètica. Aquests aliments elaborats a partir d'un organisme modificat genèticament posseeixen unes qualitats particulars i noves propietats com la resistència a plagues o a herbicides. Les plantes de transgènics conreades al món aporten més riscos que beneficis. Un darrer informe realitzat per més de 400 científics d'arreu del món conclou que no hi ha evidències que les varietats transgèniques siguin més productives que les convencionals ni que puguin tenir cap paper més rellevant en l'alimentació humana del futur. A més, s'ha demostrat a Catalunya que el blat de moro convencional és tan productiu com el transgènic. També hi ha molts estudis científics que han trobat efectes sobre la salut dels animals alimentats en part de la seva dieta amb la soja transgènica. Per exemple, algunes varietats de blat de moro els han produït problemes hepàtics, renals, metabòlics i de fertilitat.

Somloquesembrem és una Plataforma creada per aturar els cultius i aliments transgènics a Catalunya i en aquest darrer capítol de la temporada ens informa dels perjudicis d'aquests productes.