24/12/2010 - 13:01h - laMalla.cat

El clima i la salut

 

A qui no li posa nerviós un dia ventós o qui no ha patit una migranya tot just unes hores abans d'arribar una activa borrasca? Qui no pateix dels ossos quan la humitat és molt elevada o ens trobem baixos d'estat d'anim quan s'escurcen les hores de llum durant la tardor? Sense dubte, la resposta a aquestes qüestions les hem de buscar en el temps i el clima ja que aquests poden influenciar sensiblement en la nostra salut. Existeixen diversos símptomes i patologies associats als canvis de temps. La pressió atmosfèrica, la humitat o el vent afecten el nostre organisme. Per exemple, algunes persones són més sensibles als canvis de temps que d'altres. A nivell emocional, les fortes ventades afecten el nostre estat d'ànim i els problemes respiratoris es veuen accentuats en periodes d'elevada humitat relativa de l'aire.

A la costa, l'ambient saturat d'humitat comporta també problemes articulars i en canvi, en indrets més secs aquells que pateixen dels ossos veuen efectes positius amb la baixa humitat i no en pateixen tant. Els canvis sobtats de temps poden provocar fortes migranyes i les lesions articulars es ressenteixen degut al canvi en la pressió atmosfèrica. Clima i salut: dues paraules que combinades ens afecten més del que ens pensem.

17/12/2010 - 16:45h - laMalla.cat

Can Perol: del camp a la taula

 

Can Perol és una empresa que ofereix fruita fresca i verdura del Baix Llobregat, conreada seguint les pautes de l'agroecologia. Aquesta associació de pagesos i tècnics agrònoms compta amb la certificació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica i productes agroalimentaris. Can Perol és una empresa de producció i comercialització de productes agraoalimentaris de qualitat i està constituïda per 6 famílies amb una vida professional dedicada a l'agricultura. Fa 8 anys van començar, junt amb altres pagesos del Baix Llobregat, un projecte d'assessorament agrari per tal de millorar la rendibilitat de les explotacions agràries de la comarca. Amb el temps han aconseguit introduir mesures agroecològiques en els seus camps i, actualment, volen donar un pas més en aquest projecte: la comercialització directa dels seus productes. És a dir, que treballen amb un tipus d'agricultura sense intermediaris. I és que amb aquesta fòrmula és possible arribar directament al consumidor amb un producte d'alta qualitat procedent directament del camp. A Can Perol, a més, segueixen totes les pautes del control integrat i els productes que manipulen són de procedència local.

3/12/2010 - 17:14h - laMalla.cat

Taller de cuina solar

 

Cuinar amb el sol és possible i més al nostre país on disposem de 2900 d'hores de llum anuals. La cuina solar és una manera molt eficient i ecològica de cuinar. El sol és una font energètica de primer ordre i inesgotable i del seu poder calorífic es pot generar electricitat però també altres aplicacions com, per exemple, l'aprofitament de l'energia calorífica per cuinar aliments. La cuina solar és una tècnica que consisteix en aprofitar les radiacions solars per concentrar-les en un punt i aconseguir d'aquesta manera l'escalfor necessària per poder coure aliments. La millor manera de conscienciar a la població i donar a conèixer aquest tipus de cuina és mitjançant tallers de cuina solar i, precisament, aquesta és una de les activitats que organitza Ecoludic. Aquesta entitat -formada per tècnics, artistes, monitors i d'altres professionals-  confecciona campanyes de comunicació i difusió per fomentar les actituds responsables a nivell ambiental. Els seus espectacles i els seus tallers dirigits als més joves de la nostra societat són la millor eina pedagògica. Sens dubte, aquesta és una manera divertida i didàctica de conèixer les accions que milloren i respecten el nostre medi ambient.

26/11/2010 - 14:43h - laMalla.cat

Vi ecològic i viticultura biodinàmica al Priorat

El Priorat és terra de vins i només cal fer una passejada per aquesta comarca per veure que les vinyes són el paisatge més característic. La licorella, el tipus de pedra pissarrenca que aflora al sòl, li dona el "terroir" al vi del Priorat, és a dir, que li confereix l'essència pròpia, aportant les substàncies nutritives necessàries per tal que el vi resultant adopti els colors, les aromes i els sabors definitius.  

A Mas Blanc, on trobem el Celler Pinord, es fa una verema tradicional. El relleu abrupte, els desnivells i el tipus de sòl obliga a fer un cultiu de la vinya artesanal. La reduïda producció per cep, la petita extensió de la finca i la verema esglaonada per varietats permeten iniciar aquest procés manual, seleccionant els raïms un per un. A més, a Mas Blanc han implantat el cultiu ecològic, amb utilització exclusiva de productes naturals i amb la prohibició absoluta de productes químics, com ara herbicides o insecticides.
En aquestes terrasses es practica una viticultura biodinàmica, és a dir, basada en el respecte per la natura on no s'explota la terra i a on es prima més la qualitat que la quantitat. Tot plegat fa que el resultat sigui un raïm de gran qualitat i vins de molt alt nivell.

 

12/11/2010 - 13:35h - laMalla.cat

Tocats del bolet

 

Aquesta està sent una de les millors temporades de bolets dels darrers anys, especialment a les muntanyes del litoral o del pre-litoral. Ho vam poder comprovar el passat mes d'octubre visitant els boscos del Maresme, acompanyats pel Dani Ramírez, meteoròleg de TV3 i expert boletaire. El Dani ens va mostrar les diferents varietats de bolets que podem trobar a la costa catalana i, en especial, a les muntanyes del Maresme, típiques pel sauló, un terra molt permeable d'origen granític i pels seus boscos d'alzinar i pi. Amb un bon cistell, vam caminar pels termes municipals d'Arenys de Munt i Sant Vicenç de Montalt.

En aquestes serres del Maresme podem trobar rovellons vinaters (els més vermells de tots), llanegues blanques o lleteroles (un Lactarius deliciós, típic dels alzinars de la comarca). Amb el Dani vam conèixer també algunes varietats tòxiques i també vam parlar  de la manera més correcta de buscar bolets, sense malmetre el bosc i respectant sempre la natura.

5/11/2010 - 15:03h - laMalla.cat

Plantes medicinals del Delta del Llobregat

 

Els prats i els boscos del nostre país són una font inesgotable de plantes medicinals. Les herbes remeieres poden prevenir malalties o curar petits trastorns. A Catalunya existeix una tradició molt arrelada i encara vigent en la utilització d'aquestes plantes. Les propietats antibacterianes d'algunes espècies conserven els aliments i per aquesta raó es va estendre antigament el seu ús al nostre país.

Les herbes remeieres les consumim habitualment, per exemple, amb les conegudes tisanes o infusions. Els olis essencials de les herbes remeieres són preuats per les seves propietats aromàtiques i s'acostumen a utilitzar habitualment en inhalacions, pomades o friccions. Al Delta del Llobregat trobem una bona mostra d'aquestes herbes remeieres i per aquesta raó visitarem aquests terreny acompanyats d'un botànic i d'una naturòpata, dos bons especialistes en plantes medicinals.

29/10/2010 - 14:23h - laMalla.cat

Vehicles elèctrics

 

Ecolúdic i altres empreses especialitzades en mitjans de transport renovables aprofiten les festes sostenibles que s'organitzen als municipis catalans per sensibilitzar la ciutadania. I és que iniciatives com la utilització del cotxe elèctric van guanyant cada vegada més adeptes, fins el punt que organismes i administracions confeccionen -conjuntament amb institucions públiques i privades- campanyes de comunicació i difusió ambiental. Aquest es el cas de la Setmana de l'Energia, uns dies on s'intenta evitar que els ciutadans, empreses i administracions públiques incrementin la producció i el consum d'energia procedent de recursos naturals renovables.

Cotxes elèctrics i altres vehicles propulsats amb energies renovables són algunes de les activitats que mostren en aquestes festes ambientals. I és que, d'aquesta manera, els missatges arriben amb més força als seus destinataris i són més eficaços.  

22/10/2010 - 13:33h - laMalla.cat

La Fundació CONFAVC i les "Llars Verdes"

 

La Fundació CONFAVC és un centre de formació i projectes creat per la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya. Aquesta associació té la funció d'oferir coneixements i recursos a les associacions de veïns i veïnes dels barris de Catalunya.

La Fundació ofereix activitats formatives i educatives i dissenya cursos, jornades, seminaris o tallers segons les necessitats de cada entitat veinal.

La línia de medi ambient de la Fundació treballa des de fa anys amb diversos projectes per sensibilitzar els ciutadans sobre els valors ambientals. El programa "Implicat amb els residus" ha ambientalitzat en aquests darrers anys gran part de les entitats veïnals de l'àrea metropolitana de Barcelona, del Bages i del Maresme i des de la primavera del 2010 s'ha desenvolupat el projecte "Llars Verdes". Amb aquesta proposta formativa els veïns i veïnes aprenen a estalviar aigua i energia només canviat alguns hàbits de la seva vida domèstica.

 

15/10/2010 - 17:09h - laMalla.cat

Canvi climàtic i biodiversitat

 

El progressiu i ràpid escalfament del nostre planeta s'ha  traduït en canvis significatius en els cicles vitals de plantes i animals. Els científics han estudiat les tècniques per conèixer o intuir les condicions climàtiques futures així com les conseqüències d'aquests canvis ambientals sobre els ecosistemes del nostre país. Alguns efectes de l'escalfament del nostre planeta s'han fet palesos en alguns experiments realitzats, per exemple, al massís del Garraf per part de la Universitat Autònoma de Barcelona.  Aquests experiments consisteixen en la manipulació d'algunes variables climàtiques, com són la temperatura i la precipitació. Aquests canvis induïts es van introduir en unes parcel·les de brolla dominades per bruc d'hivern (Erica multiflora) i foixarda (Globularia alypum). S'ha demostrat que el canvi climatic comporta canvis en l'estructura, el funcionament i la composició de les brolles del Garraf. A més, la conclusió més determinant és que en un futur més sec i més càlid disminuirà el creixement de la vegetació i de la riquesa d'espècies.

8/10/2010 - 09:41h - laMalla.cat

L'Hort de la Sínia

 

L'Hort de la Sínia és una finca ubicada a Tamarit, a la comarca del Tarragonès, on es porten a terme diferents projectes relacionats amb l'agricultura ecològica, l'educació ambiental o les energies renovables. A l'Hort de la Sínia s'hi organitzen tallers d'horts urbans, de compostatge o de plantes medicinals, entre d'altres activitats. El Joan Vives és el responsable d'aquest centre d'activitats ambientals i un especialista en l'anomenada agricultura ecològica. La seva filosofia va dirigida a aconseguir tècniques que permetin recuperar les varietats locals, utilitzant mètodes que es basin en la relació directe entre l'hort, el conreu i l'entorn natural. I és que si volem treballar al camp de forma ecològica haurem d'aconseguir l'equilibri perfecte en la natura. Per aconseguir-ho s'hauran d'utilitzar mètodes  no agressius com, per exemple, el compostatge, l'adob orgànic o un reg adient.