19/9/2011 - 17:35h - laMalla.cat

Dominar les decepcions

Edgar Morin, filòsof i sociòleg francès, defensa la complexitat a l'hora d'entendre i resoldre molts dels reptes i problemes que pateix el món actual. No és possible abordar un conflicte analitzant-lo per parts, buscant solucions parcials per a cadascun d'aquests fragments. Hem d'assumir que la realitat i el pensament són complexos i que la complexitat explica el món.

Stéphane Hessel, coetani generacional i bon amic d'Edgar Morin, cita sovint el filòsof francès per donar sentit al seu pensament. De fet, molt aviat Morin i Hessel publicaran un assaig sobre la complexitat del moment actual, colpejats per una profunda crisi econòmica i amb reptes molt transcendents que s'hauran d'assumir de manera immediata. Stéphane Hessel ens parla de Morin al Maneres de viure de COMRàdio. Ens esperona a no abaixar els braços enfront de la complexa profunditat dels problemes que vivim. Apel·la a la intel·ligència humana i al coneixement per sortir d'aquesta crisi de confiança que ens paralitza. Però les respostes no són senzilles, ni fàcils.

Amb l'autor del llibre "Indigneu-vos" —un text que s'ha convertit en un dels arguments intel·lectuals del moviment del 15-M— compartim una llarga estona de conversa en un cèntric hotel de la ciutat de Barcelona. Sorprès per l'èxit i el ressò del seu pensament, la figura de Hessel dóna valor a l'ancianitat, al relat construït a partir de l'experiència viscuda, al testimoni d'aquells que van viure els estralls d'una Europa en guerra durant la primera meitat del segle XX i que van saber construir d'aquelles runes, un espai de convivència i civilitat. Aquest és el combustible ideològic d'aquest diplomàtic —un dels redactors de la Declaració Universal dels drets Humans— que continua lluitant perquè Nacions Unides sigui una organització eficaç i creïble en aquest món aparentment globalitzat.

"Tinc la sort de poder dominar les meves decepcions. He fracassat en molts dels meus objectius o lluites, però sempre he intentat veure el costat positiu de les coses que he fet per poder avançar" diu Hessel. Caldrà que aquesta societat que transita pel desànim i el desconcert, aprengui a dominar les seves decepcions per recuperar la confiança, per tornar a creure que, amb energia i intel·ligència, serem capaços de superar els reptes que ens presenta aquest món cada cop més complex.

Comentaris