12/9/2011 - 18:02h - laMalla.cat

El cau

Poc abans de morir, víctima d'una tuberculosi, Frank Kafka publicava un conte titulat "La Madriguera". Un relat on s'explica com un suposat animal - que podria associar-se a un talp- construeix el seu refugi mesurant els riscos i amenaces que podrien fer perillar la seva seguretat. Una obra laberíntica, extensa, aïllant, impossible de controlar, que provoca en l'animal haver de viure permanent pendent de la seguretat, fent-li impossible assolir l'objectiu de viure plàcidament.

Després dels atemptats de l'11 de setembre de 2001 als Estats Units, el món va començar a canviar. Però no tant com a efecte d'aquells atacs brutals, emesos en temps reals per les televisions de tot el planeta, sinó com a conseqüència de la resposta desproporcionada que l'Administració Bush va activar després de l'11S. La guerra global sense regles contra el terror, va ser el detonant que començaria a canviar el món. Això pensa el professor de relacions internacionals de la Universitat Autònoma de Barcelona Rafael Grasa, quan li demanem una anàlisi de la dècada posterior a l'11 de setembre de 2001. Grasa, President de l'Institut Català Internacional per la Pau, compartia aquest dissabte un temps de conversa al Maneres de viure de COMRàdio.

Obsessionats per la seva seguretat, desconcertats pel dèficit d'atenció dels seus serveis d'informació, com en el conte de Kafka, després dels atacs els Estats Units van començar a construir el seu cau. Un entramat complex de respostes, sistemes i protocols que creixia desmesuradament en la mateixa mesura que s'anaven retallant drets i llibertats dels ciutadans en nom de la seguretat. La gran potencia occidental renunciava a un dels seus principis fundacionals. Capficats per fer el cau més segur, menys vulnerable, l'administració nord-americana patia un nou dèficit d'atenció, constatant com la crisi econòmica, els països emergents i els esclats demogràfics en altres punts del planeta, els feien anar perdent l'hegemonia i la influència planetària.

El professor Rafael Grasa afirma amb rotunditat que prioritzar seguretat per sobre de llibertat ha estat el gran error de la dècada dels Estats Units, mentre augura que seran les revoltes àrabs les que marcaran un canvi de rumb en aquest món global a mig termini. Un món globalitzat que ha d'assumir que per profund i complex que sigui el cau, la seguretat total no existeix.

 

Comentaris