19/7/2011 - 17:47h - laMalla.cat

Maneres de viure, primera temporada

Vivim envoltats d'informació. Sobresaturats d'estímuls. Missatges que consumim pràcticament en temps real i que ens aporten pinzellades breus del que està passant. Grans corrents informatives que ens serveixen els elements bàsics per poder anar per la vida minimament informat.

Ens hem acostumat a l'alta velocitat i a la multiplicitat de canals d'informació. Un canvi de model que ha fet que els periodistes ens veiem sovint obligats a transitar entre la banalitat i la velocitat, comprimint l'actualitat en flashos que puguin ser consumits sense pensar massa, ni aturar-se. Fins i tot l'opinió es projecta sovint encapsulada. Si ens cal, acudim a tota mena d'apòstols mediàtics, fabricants d'opinió pública de tots els colors possibles, fent nostre el seu pensament.

Aquesta forma de fer resulta pràctica, fins i tot rendible a nivell empresarial. Als ciutadans ens resulta còmode, però alhora ens construeix com a éssers més fràgils i vulnerables a la propaganda o a la infoxicació. Ens vincula emocionalment als mitjans d'informació, ens banalitza.

Front a la simplificació, la realitat que vivim és extremadament complexa. D'una complexitat apassionant. Ens demanda d'esforç i dificultat en la seva comprensió total. I en la interpretació d'aquesta realitat convulsa, colpejada per la crisi econòmica que ens retalla i ens fa més febles com a societat, els mitjans de comunicació, sobretot els públics, hem de saber integrar aquest espai d'interpretació de la realitat, en les nostres propostes comunicatives.

Hem d'obrir portes al coneixement, generar reflexions útils, anar una mica més enllà de l'estímul plaent i instantani, per reivindicar-nos com elements claus en la socialització del coneixement. Hi ha ciutadans que demanden aquesta mena de productes, que complementen la seva curiositat sumant impressions que els ajudin a formar el seu propi pensament. Volen que els facin dubtar. Busquen arguments que els siguin útils. Persones que transiten encuriosides per la vida, cercant veus que els il·lustrin sobre la complexitat.

Aquest diumenge 24 de juliol, finalitza la primera temporada del Maneres de viure de COMRàdio. Un programa de cap de setmana que us ha proposat entreteniment útil, des d'una ràdio pública. Emissora que ha viscut enguany moments de dificultat i que ha hagut de reivindicar el seu paper de proximitat front als qui menystenen la funció del servei públic. Un mitjans públics però, que hem de radicalitzar i optimitzar, ara més que mai, aquesta funció.

Una temporada on la comunitat d'oients del Maneres de viure ha anat creixent, sumant i multiplicant complicitats, confirmant que més enllà de la simplicitat hi ha moltes persones que volen dedicar temps a explorar la profunditat. Una immensa minoria, que vol alguna cosa més que una pinzellada ràpida i de traç gruixut.

En nom de tots els qui fem el Maneres de viure, moltes gràcies. Ens escoltem a partir del 3 de setembre. Bon estiu.

Comentaris
  1. Avatar
    M.ÀNGELS OLIVA. diu:

    Certament, ha estat un plaer de poder gaudir cada cap de setmana del "Maneres de viure". Durant aquesta primera temporada , per a tots els oients, aquest espai de ràdio ha esdevingut , en certa manera, un espai de reflexió molt positiu . Felicitats a tot l'equip i molt bon estiu.!! M.àngels.

    21/07/2011 - 11:26h