27/9/2011 - 12:53h - laMalla.cat

Proximitats

El conflicte esdevé el millor combustible per encendre una notícia. Resulta extremament útil per construir un relat que amplifiqui una petita realitat a la categoria d’esdeveniment notori, que mereixi l’atenció de l’opinió pública. Molts pobles i ciutats del país, petites i mitjanes, han patit aquesta notorietat afegint el nom del municipi a un conflicte, al desenllaç d’una tensió viscuda, al final tràgic d’un determinat problema. Els han penjat una etiqueta que vincula, durant anys, allò que va ser notícia de la seva quotidiana normalitat. Si no existeix el conflicte, la mirada no es produeix.

La vida s’explica massa sovint en funció de la densitat demogràfica, de les afectacions majoritaries, dels problemes més comuns que generin majors percentatges d’audiència. Però per obtenir una fotografia real del moment, ens convé fixar-nos en altres relats que, a petita escala, retraten també el país i la seva gent.

Aquest passat cap de setmana al Maneres de viure de COMRàdio donàvem valor a les proximitats escoltant alcaldes i alcaldesses de municipis mitjans i petits, que compartien taula a la ràdio en condició de Tertulians ocasionals. Un nou espai que en aquesta segona temporada formarà part dels continguts habituals del programa. Josep Jo, alcalde de Dosrius, Ferran Armengol, alcalde d’Argentona (Maresme) i Lurdes Prims, alcaldessa de Vallromanes (Vallès Oriental), ens apropaven el detall de la gestió política municipal en cadascun dels seus municipis, constatant la dificultat del moment actual, els reptes als quals cal fer front i sobretot, la coincidència, més enllà dels colors polítics, en una forma comuna de percebre l’acció política. La suma de relats, lluny del conflicte, aconseguia una fotografia d’interès general, coincident amb algunes de les coses que l’alcalde de Barcelona Xavier Trias, ens havia dit unes hores abans, també a la ràdio.

La crisi colpeja amb molta duresa els ajuntaments del país. Alguns, al límit del col·lapse económic. Els alcaldes i alcaldesses, sobretot de petits i mitjans municipis, creuen sovint la mirada amb els seus veïns. Una mirada que explica vida real, problemes amb noms i cognoms. És el valor de les proximitats que convé escoltar.

Comentaris