5/10/2011 - 06:01h - laMalla.cat

L'esforç d'inculcar valors

 Aquest estiu ha caigut a les meves mans un dels molts llibres que va escriure James Allen ( 1864-1912); considerat com un dels pioners del pensament modern i font d’inspiració per a molts altres autors. El llibre en qüestió descriu una colla de camins perquè l’home pugui arribar a conseguir la pau i felicitat mental , malgrat les dificultats que comporta l’ofici de viure. Les reflexions que es fan en el llibre m’han agradat i es per això que os en vull fer cinc cèntims.

Allen comença dient que no podem alterar ni evitar el desconcert en les coses físiques del mon ni manipular a ningú segons els nostres desitjos; però si que podem fer l’esforç d’alterar, modificar i perfeccionar les coses interiors de la nostra ment per tal de vèncer els obstacles. Les circumstancies del mon en que vivim no estan contra nosaltres; estan aquí per ser superades i només si fem aquest esforç de superació aprendrem, creixerem i madurarem.

La ment humana en el seu desenvolupament passa per tres fases diferents: “La fase animal”, en la que l’home es complau amb els sentits i desconeix les seves possibilitats mentals; “La fase dual” en la que oscil·la contínuament entre les seves tendències animals i mentals; i finalment, “La fase del coneixement” en la que l’home desplega la seva ment i l’enriqueix. En aquesta fase l’home està preparat per qüestionar totes les opinions que li arribin i al mateix temps analitzar amb rigor i lògica el seu propi comportament.

Es necessari enriquir constantment la força mental i cuidar-la. La ment, com qualsevol muscle, es desenvolupa amb l’ús i l’exercici constant en qualsevol direcció portarà com a consecuencia una millora en aquesta mateixa direcció.

De la mateixa manera que un pagès planta les llavors i te cura dels seus camps per tal de que creixin plantes amb ufana i així recollir amb abundància; l’home, ha de fer l’esforç de inculcar valors als mes joves per tal de que es desenvolupin i amb els anys recollir els fruits. El pagès fa l’esforç i disposa de les eines necessàries per cuidar el camps i al final recollirà mes o menys, però recollirà; encara que no està al seu abast controlar la naturalesa perquè jugui al seu favor

Plantar llavors, inculcar valors a la nostres joves, segur que es una bona feina i a la llarga donarà els seus fruits;

La Fundació Espavila així ho creu. Plantar les petites llavors d’ esforç, treball, perseverança, il·lusió i tot un reguitzell inacabable de valors als mes joves; ens portarà sense cap mena de dubte a una societat molt mes preparada mentalment per superar les dificultats i molt mes rica socialment. Si ets de la mateixa opinió, dona un cop d’ull a les Beques Educar Fomentant l’Esforç que la Fundació ha posat en marxa . Espavila’t


 

Joan Vila Pont
President Fundació Espavila

 

 

Comentaris