29/7/2008 - 17:29h - laMalla.cat

Oliana Molls i l'Astàleg de Bronze

 


Com tot cuitadà de Catalunya, menor de 10 anys als anys ‘80, jo era fan de l’Oliana Molls. M’inquietava i em fascinava al mateix temps l’aventura de l’Oliana per trobar el mític Astàleg de Bronze. Què coi era un astàleg? Ni tan sols ho tinc clar a dia d’avui.

L’Oliana era una versió nostrada de l’Indiana Jones, arqueòleg i aventurer, a qui el seu mentor li encomana la missió de recuperar el mític Astàleg de Bronze, una estatueta amb forma humana descoberta pel milionari Lord Sebastian Apricot i perseguida per molts dels seus descendents ja que, Lord Apricot havia deixat pistes arreu de Catalunya per trobar l’Astàlec, d’aquesta manera el que aconseguís l’estatueta heretaria tota la fortuna de Lord Apricot com a recompensa.

Tres membres de la família Apricot buscaven desesperadament l’Astàlec de Bronze: la Betty una joveneta atrevida ajudava a l’Oliana en la seva aventura però els bessons Robert i Charles, altrament coneguts com Les Mans Blanques volien tota l’herència per ella. Evidentment Robert i Charles Tenesses Apricot eren els millors personatges de la sèrie. Equipats amb ulleres fosques, boina i guants blancs intentaven constantment sabotejar a l’Oliana i a la Betty, evidetment sense aconseguir-ho mai, ja eren més aviat inútils.

Tinc alguns flaixos de la sèrie com que al final l’Astàlec el trobaven a la terrassa de La Pedrera, però tinc el problema que se’m barregen amb imatges del Capità Enciam (els petits canvis són poderosos) i imatges d’en Pep Parés corrent amb gossos al Pirena.

Als anys ’90, dues setmanes després de repetir els 34 episodis de Oliana Molls i l'Astàleg de Bronze, TV3 va estrenar una segona part adulterada de la sèrie anomenada Els casos insòlits d'Oliana Molls. En aquesta segona aventura, se suposa que l’Oliana i la Betty s’han gastat tota l’herència de Lord Apricot construint una màquina estrambòtica amb usos tan diversos com controlar el clima o viatjar a través temps i l'espai. Els meus estimats Mans Blanques eren substituïts a les noves aventures pels malvats Societat i Anònima, dos executius xungos que volen apropiar-se de la màquina inventada per l’Oliana Molls. Altantu amb la sintonia...

El que mai em podré treure del cap és la mítica música de l'Oliana. Para-pa-pa-para-pa-pa... I no l'he trobat!

 

Comentaris
 1. Avatar
  Carles diu:

  I les cireres de Polderòquia???

  I quan es fiquen dins del dit de l'estatua de Colom i el dit acava caient sobre un 600 (crec que era) enmig de la Rambla....

  http://www.tv3.cat/p25anys/els25.jsp?seccio=any&idint=383519&any=1986

  :-)

  30/07/2008 - 07:39h
 2. Avatar
  Jordi diu:

  Fa poc temps em va arribar la sintonia de l'Oliana per a mòbil. Si la vols, envia'm un correu i te l'envio

  Jordi

  15/10/2008 - 15:02h
 3. Avatar
  SugusLand diu:

  Astaleg = Gelats al revés... ho vaig descubrir fa dues setmanes una tarda tot prenent una ortxata i al llegir gelats al reves... sorpresa... staleg..i del fons del cap em va sortir "Oliana molls i l'estaleg de bronze" i si vole'm fer-ho més català i amb apostrof docs... l'astaleg.

  Que us sembla?.

  30/06/2009 - 17:13h
 4. Avatar
  Montse diu:

  Brillant, em sembla brillant.

  01/07/2009 - 13:06h
 5. Avatar
  Eduard Matas diu:

  Gran telesèrie de la que tots necessitem la reposició! Fa temps que intento esbrinar si, abans de crear l'"Oliana Molls i l'astàleg de Bronze", en Pep Parés va interpretar un Oliana vell, barbut, que recorria els pobles de Catalunya anotant contes i llegendes locals a una llibreteta. I precisament el títol era aquest, "Contes i llegendes amb Oliana Molls". Ja s'emprava la música de Robin Hood. Algú en recorda quelcom, o ho he somiat? Gràcies i... endavant!

  22/09/2010 - 10:57h
 6. Avatar
  Pol diu:

  M'agradaria poder trobar totes aquestes series a youtube, hi alguna manera de fer pressió a tv3 pq les pugi?

  Ja fa molts anys que tenim ficció en català, és una pena que no tinguem accés a tota ella de manera gratuita.

  09/08/2013 - 13:14h
 7. Avatar
  Pepa diu:

  El tema d'astàleg=gelats... Molt ocurrent, però la figura es deia Astàlec, amb c...

  02/10/2013 - 17:44h