17/6/2011 - 14:35h - laMalla.cat

Bacteris assassins. Què podem fer contra ells?

Cogombres


La crisi del cogombre ens ha descobert un vell veí de nom compost, l'Escherichia coli, un bacteri que forma part habitual de la flora intestinal de l'home i altres animals de sang calenta. De les cinc soques diarreiques que es coneixien fins ara, la més perillosa és l'E. coli enterohemorràgica, amb domicili als budells dels animals d'abast, i conseqüències que poden ser mortals en nens, persones immunodeprimides i ancians. És un bacteri toxigènic, és a dir, la seva perillositat radica en la toxina que allibera, no en la infecció en sí, per això la malaltia triga 3 o 4 dies en desenvolupar-se.

Afortunadament, només un 5% dels afectats cursa el perillós síndrome hemolític urèmic, com el del bacteri mutant E. coli O104:H4, descobert aquestes últimes setmanes, i que pot acabar provocant una fallada renal. Els intoxicats "més afortunats" només patiran dolors abdominals intensos, diarrees aquoses i vòmits sense febre. Altres microbèsties de la mateixa banda d'enterobacteris com la Shigella, la Yersinia o la Salmonella són infectives i tenen un període d'incubació més curt -excepte la salmonel·la, que pot arribar a 4 setmanes-, però amb conseqüències igualment escatològiques.

El cas és que si surten del seu hàbitat natural i per males pràctiques higièniques - a través de la femta, alt i clar- acaben colonitzant un aliment, ja podeu sortir corrent cap a la farmàcia per comprar un bon antidiarreic.

Però què podem fer els consumidors davant d'aquestes invisibles bèsties pardes? Primer, és important saber que tots els bacteris són immunes al fred. Aquests bitxos pèrfids i gèlids aguanten perfectament temperatures de refrigeració i fins i tot de congelació. Però amb el clor i un bon cop calor no tenen res a fer.

Consells per neutralitzar els bacteris

   • Rentar i higienitzar fuites, verdures i hortalisses crues.
    • Abans de ficar la verdura a la nevera s'ha d'eliminar tota la brutícia i la terra per no contaminar altres aliments.
    • És convenient separar tots els aliments, crus o cuinats, en recipients hermètics per evitar la contaminació creuada.
    • A més de rentar, cal higienitzar, és a dir, en el moment de consumir convé donar-les una llarga dutxa sota l'aixeta i després banyar-les en aigua amb unes gotes de lleixiu alimentari durant 5 minuts. I tornar-les a passar per aigua per eliminar les restes de lleixiu.
    • Cal tenir en compte que el lleixiu només és efectiu si abans s'ha eliminat tota la matèria orgànica i que el lleixiu d'ús no alimentari pot irritar l'estómac.
    • El vinagre NO ho mata tot. Els bacteris se'n foten de l'àcid acètic. I de res serveix tampoc afegir un raig de llimona.
   • Rentar-se acuradament les mans amb sabó després d'anar al lavabo o tocar animals domèstics o de granja.
   • Utilitzar paper de cuina d'un sol ús per netejar els sucs de la carn i altres aliments crus.
   • Netejar les superfícies i estris amb aigua i sabó després de manipular aliments, especialment crus, per evitar la contaminació creuada amb altres aliments.
   • No col·locar mai un aliment cuinat en un recipient on hi hagi hagut prèviament ous o algun tipus de carn o peix cru.
   • Cuinar els aliments com a mínim a 70ºC durant almenys dos minuts, especialment els que estan fets de carn picada.
   • No beure mai llet crua, sinó pasteuritzada o bullida.
   • Si anem a un restaurant, cal tenir en compte que plats com el carpaccio (especialmente el de vedella per l'E. coli), l'steak tartar o una simple amanida són els que tenen més risc de contaminació.

Segurament penseu que molts d'aquests consells són de sentit comú. Però ja sabeu que és el menys comú dels sentits.

 

Comentaris
 1. Avatar
  Marta diu:

  Muchas gracias por esta fantástica guia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  19/06/2011 - 14:29h
 2. Avatar
  IMF diu:

  Moltes gràcies pels consells, com be dius, són de sentit comú però, un cop t'ho has llegit

  27/06/2011 - 11:06h