11/6/2011 - 20:53h - laMalla.cat

Maybe I Should I Have, la crisi d'Islàndia en documental

El Festival de Cinema i Drets Humans Barcelona 2011 ha projectat el documental "Maybe I Should Have", que analitza la fallida econòmica d'Islàndia. En parlem amb el seu director Gunnar Sigurdsson, i amb Gudmundur Andri Skúlason, de l'Associació Islandesa de Deutors.

10/6/2011 - 18:47h - laMalla.cat

Les ONGDs, en temps de crisi. On som? Cap on anem?

Debat amb destacats dirigents del món de les associacions solidàries catalanes. Vivim temps de retallades als àmbits socials. L'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ja ha anunciat que es reduirà a la meitat el seu pressupost de suport a les ONGDs. Se'n sortiran? Com?
Parlen:  Francesc Mateu, director d'IntermónOxfam a Barcelona i president de la FCONGD, Antoni Albareda, president de Cooperacció i ex-president de la FCONGD i Gabriela Serra, militant dels moviments socials i ex-presidenta de la FCONGD, i intervencions del públic.

 

 

30/5/2011 - 19:56h - laMalla.cat

La història vista des del balcó de Tomàs Alcoverro

El periodista Tomàs Alcoverro passa revista a les experipencies viscudes els darrers anys de la seva professió en un llibre en el qual inclou revisions d'articles i aportacions noves: "La historia desde mi balcón"

27/5/2011 - 20:58h - laMalla.cat

Els estudiants de Periodisme (UAB) i l'acció dels mossos

Maria Oria, Jennifer Fernández, Laura Valls, Anna Pujol i Meritxell Prados, estudiants de primer curs de Periodisme de la UAB, comenten l'actuació dels mossos d'esquadra a la plaça de Catalunya contra la concentració dels ciutadans "indignats"

17/5/2011 - 16:58h - laMalla.cat

Debat entre candidats joves a les eleccions a Barcelona

El Consell de la Joventut de Barcelona ha posat en marxa la campanya REVOTA'T per fomentar el vot entre els joves de la ciutat. Han posat en marxa una web (revotat.cat) en la qual s'hi poden trobar videos dels candidats de les formacions amb representació al consistori, que responen les preguntes que els fan els joves internautes. En aquesta web també us hi trobareu, aviat, la tertúlia que mantindrem d'aquí a uns moments, amb cinc joves, que representen els cinc grups polítics que ara tenen presència a l'Ajuntament de Barcelona.

Són:

. Pol Carrión, primer secretari de les Joventuts Socialistes de Catalunya a Barcelona (candidat 20)

. Ramon Morell, coordinador de la Joventut Nacionalista de Catalunya, a Barcelona (candidat 24)

. Xavi Canyigueral, coordinador de Noves Generacions del Partit Popular a Barcelona (candidat 29)

. Jordi Castellana, portaveu de les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya, a Barcelona (candidat 11)

. Janet Sanz, coordinadora nacional de Joves Esquerra Verda (candidat 4)

 

 

 

6/5/2011 - 18:03h - laMalla.cat

Quin progrés pels indígenes?

La cinquena sessió del cicle "Quin món volem" ha estat dedicada al concepte de "progrés" al món indígena. Hi han participat Josep Ramon Giménez, director de "Amazònia, masato o petroli", produïda per la Lliga dels Drets dels Pobles; Xavier Tió, de l'associació Udutama, que dóna suport al documental "Els akha a la cruïlla", realitzat per White Tara Productions, i Pedro Nuny, indígena "mojeño", de l'Amazònia boliviana, convidat pel Centre d'Estudis Amazònics, amb el suport de la Diputació de Barcelona i l'ACCD. El cicle es celebra a la Llibreria Altaïr i l'organitzen el Fòrum Altaïr, l'Associació Amics de la Unesco de Barcelona i el programa "TotsxTots", de Com Ràdio. Les imatges són de Núria Altabella.

 

 

5/5/2011 - 16:27h - laMalla.cat

Pedro Nuny i la reivindicació "mojeña" a Bolívia

Pedro Nuny, dirigent dels indígenes "mojeños" de l'Amazònia boliviana, està uns dies a Catalunya convidat pel Centre d'Estudis Amazònics i la Lliga dels Drets dels Pobles, per participar en diversos actes, entre ells, la participació a l'activitat del cicle "Quin món volem?", organitzat pel programa "TotsxTots", el Fòrum Altaïr i l'Associació Amics de la Unesco, per parlar de "Quin progrés pels indígenes".

4/5/2011 - 17:37h - laMalla.cat

L'equatorià Pedro Paéz i el Consens de Barcelona

El president de la Comissió Tècnica Presidencial Equatoriana pel diseny de la Nova Arquitectura Financera Regional-Banc del Sud, Pedro Páez, ha participat en els treballs de la posada en marxa del Consens de Barcelona, convocat, juntament amb una trenta d'experts, per definir noves estratègies per construir un món més habitable. NOVA, l'Institut de Drets Humans de Catalunya i AFD International han organitzat aquesta trobada, de la qual us n'oferim les idees i reflexions de Pedro Páez

3/5/2011 - 18:27h - laMalla.cat

Roger Rodríguez, premi Llibertat d'Expressió

 

El jurat del Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d'Expressió a
Iberoamèrica ha atorgat el guardó corresponent a la seva sisena edició al
periodista independent uruguaià Roger Rodríguez. Antoni Traveria,
director general de Casa Amèrica Catalunya, entitat que enguany celebra
el seu centenari, ha comunicat la decisió del jurat a Roger Rodríguez, qui
ja ha confirmat que estarà a Barcelona el pròxim 2 de maig, vigília del Dia
Mundial de la Llibertat de Premsa, per rebre aquest guardó. "És un
verdader honor per a mi que m'atorguin una distinció tan important", ha
dit Roger Rodríguez, que recentment va ser amenaçat per les seves
investigacions periodístiques sobre uns militars del seu país vinculats a
un grup d'ideologia nazi i feixista.
El Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d'Expressió pretén reconèixer la tasca d'aquells medis de comunicació, col·lectius o professionals que es
distingeixen en l'exercici del periodisme orientat cap a la defensa de les
llibertats d'expressió informació i opinió en l'àmbit de la comunitat
iberoamericana de nacions.
En el cas de Roger Rodríguez, el jurat ha valorat la ferma trajectòria d'aquest
periodista uruguaià de 51 anys d'edat en la reivindicació dels drets humans a
través de la seva tasca periodística. Així, al 1984, Rodríguez es va convertir en
el darrer processat per la dictadura arran una informació sobre maltractaments a presoneres polítiques a un penal de Montevideo. Rodríguez va ser acusat d'atac a la moral de les Forces Armades i amnistiat un any després pel primer govern democràtic del país.
Durant la seva trajectòria, Rodríguez ha investigat i denunciat casos
d'assassinats, tortures i trasllats clandestins de detinguts comesos per la
dictadura militar de l'Uruguai. Els seus articles i informacions han esdevingut
proves de càrrec en judicis com el que es segueix contra l'anomenada
Juventud Uruguaya de Pie (JUP), braç armat de l'esquadró de la mort que va
operar en aquest país a la dècada dels setanta. També ha intervingut com a
testimoni en altres procesos judicials contra rellevants episodis de les
dictadures uruguaiana i argentina, com les causes Orletti, casos de nens
desapareguts o el Pla Cóndor.
Roger Rodríguez també va declarar al Brasil en les indagacions que s'efectuen per aclarir el presumpte enverinament mortal de l'expresident del país, Joao Goulart, al 1976, quan residia a l'Argentina. Així mateix, la seva tasca periodística es va afegir a les proves judicials que van permetre empresonar els dictadors uruguaians Juan María Bordaberry i Gregorio Álvarez. Entre altres reconeixements, Rodríguez acaba de rebre a Rio de Janerio la Medalla Chico Mendes a la Resistència. Al 2002 va ser premiat pel Moviment Justícia i Drets Humans de Porto Alegre, i al 2006, per 9 organitzacions no governamentals de Montevideo.
En l'actualitat, Roger Rodríguez investiga per a la Fundació Mario Benedetti
casos de violacions dels drets humans i escriu per a la revista Caras&Caretas de Montevideo, on ha denunciat una ofensiva coordinada de grups d'ultradreta llatinoamericans amb el suport de partits europeus.

21/4/2011 - 17:50h - laMalla.cat

Justícia per l'assassinat de Said Dambar

El 21 de desembre de 2010, Said Dambar, va ser assassinat per policies marroquins quan sortia d'un cibercafè a l'Aaiun, on havia anat a veure un partit de futbol del Barça. Va topar amb uns policies i el van matar a trets. No hi ha hagut manera d'aclarir-ne les causes i Jamila Dambar mou cèl i terra per reclamar justícia. Ha estat a Barcelona, on compta amb el suport de l'ACAPS, i ens ha explicat el seu combat.