20/9/2011 - 20:09h - laMalla.cat

Obrint portes. Debat i Reflexió en l'àmbit penitenciari

Les presons són centres de detenció i compliment de condemnes per les persones que han comès crims, però, també, haurien de servir per rehabilitar, facilitar la reincorporació d'aquestes persones a la societat, un cop han complert aquestes condemnes. El sistema penal espanyol és un dels més durs de la Unió Europea, amb llargues condemnes.
Malgrat tenir una de les taxes de criminalitat més baixes de la Unió Europea (46,7 per cada 1.000 habitants, en front dels 70,4 de mitjana europea), la taxa d'empresonament de l'Estat espanyol és de les més altes d'Europa (140 per cada 100.000 habitants en front als 63 de mitjana europea). Les llargues condemnes, segons diversos informes, dificulten la reinserció social i augmenten el risc d'exclusió social.
El compliment de penes en el nostre sistema penitenciari, les vies més encertades per la reinserció i el combat contra la reincidència... aquestes i d'altres qüestions seran motiu de debat a la Jornada que se celebrarà, el proper dia 27, sota el lema "Obrint portes, debat i reflexió en l'àmbit penitenciari".
Ens avançarem a aquest debat i tractarem d'aquestes qüestions a la tertúlia "solidària", dels dilluns, que, avui, un cop més, hem organitzat amb l'ajut de la Federació ECAS (Entitats Catalanes d'Assistència Social). Per aquest motiu, ens acompanyen: Marc Cerón, subdirector general de reparació i execució penal a la comunitat (departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya), Maria Elena Alfaro, representant de la part social de la Taula de Participació Social (TPS), espai on coincideixen les prop de 90 entitats socials que treballen en l'àmbit penitenciari català, Patricia Bosch, coordinadora de la Comissió d'Àmbit Penitenciari d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) i Lluís Font, president del Grup 33, plataforma ciutadana de sensibilització i mobilització que treballa per aconseguir la reinserció de les persones privades de llibertat.

Comentaris